Producatorii de becuri din Europa au pus la punct detaliile planului de a scoate de pe piata becurile ineficiente din punct de vedere energetic, pana in 2015. Potrivit calculelor acestora, initiativa ar putea duce la o reducere cu 60% a emisiilor de CO2 (23 de Mega tone anual) rezultate din procesul de iluminare a gospodariilor, economisind astfel 7 miliarde de euro sau 63.000 GWh electricitate pe an.

 

Planul de Actiune privind o Politica Energetica pentru Europa (aferent perioadei 2007 – 2009), a fost adoptat cu ocazia Consiliului European de primavara, desfasurat in perioada 8 – 9 martie 2007. Acesta stabileste obligatia Comisiei Europene de a elabora propuneri care sa prevada cerinte sporite privind eficienta energetica a iluminatului stradal si a aparaturii de birou, pentru a fi adoptate pana in 2008, precum si propuneri privind lampile incandescente si alte forme de iluminat al locuintelor, pentru a fi adoptate pana in 2009.

Avand in vedere importanta deosebita a problematicii eficientei energetice la nivelul Uniunii Europene, precum si faptul ca, in cazul Romaniei, intensitatea energiei primare ramane mai ridicata decat media comunitara, implementarea politicilor si masurilor pentru cresterea eficientei energetice este vitala.  

“Romania sustine propunerile Comisiei Europene in domeniul eficientei energetice si va fi implicata in mod activ, prin participarea la reuniunile grupurilor de lucru ale Comisiei Europene si Consiliului UE, in cadrul carora se vor formula pozitiile nationale”, au declarat reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor.

 

Conform practicii, pozitiile nationale se exprima intotdeauna dupa consultarea industriei, procedura care va fi aplicata si in cazul legislatiei privind eficienta energetica a echipamentelor de iluminat. Urmare adoptarii directivelor europene in domeniu, Romania, in calitate de Stat-Membru al Uniunii Europene, va avea obligatia armonizarii legislatiei nationale cu reglementarile comunitare, in termenul prevazut de acestea. 

Romania, prin  Agentia Romana pentru Conservarea Energiei (ARCE), participa la proiectul NewGreenLight al Comisiei Europene, proiect care isi propune sa reduca consumul de energie pentru iluminat in toata Europa si, implicit sa reduca emisiile poluante si sa limiteze fenomenul de incalzire globala, sa ridice confortul vizual la locul de munca, avand ca obiectiv si realizarea de economii financiare din economia de energie. 

NewGreenlight este o extensie a proiectului GreenLight catre tarile recent intrate in Uniunea Europeana sau tarile in curs de aderare.

“Pot deveni parteneri ai programului cei ce investesc in modernizarea sistemului de iluminat avand o rata interna de rentabilitate de minimum 20% calculata pe 15 ani, cu mentinerea sau imbunatatirea conditiilor de iluminat”, au spus reprezentantii de Biroul de Presa din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor.

ARCE identifica si monitorizeaza proiecte de succes in iluminatul din Romania, pe care le notifica, cu acordul initiatorului, Comisiei Europene. Proiectele cu performante deosebite capata recunoasterea oficiala a Comisiei, care la premiaza anual pe cele mai bune. In anul 2004 premierea a avut loc la Frankfurt, iar in 2005 la Milano. Au participat companii de renume care au investit in modernizarea iluminatului in spatii precum: Aeroportul din Atena, Primaria din Helsinki pentru iluminatul scolilor, Primaria din Hamburg pentru iluminarea spatiilor administrative, Clubul de fotbal Porto pentru iluminatul stadionului, etc.  

Pentru implementarea proiectului ARCE lucreaza intr-un consortiu din care fac parte agentii similare din Franta, Cehia, Lituania, Bulgaria, Letonia, Slovacia, Slovenia si Polonia.

Se apreciaza ca in prezent, la nivel european, consumul de energie pentru iluminat este de 90 TWh pentru consumatorii casnici si de 150 TWh pentru consumatori din sectorul tertiar si industrial. (1TWh=109 kWh=86 000 tep (tone echivalent petrol). 

Saptamana aceasta, comisarul european in domeniul energiei, Andris Piebalgs si-a exprimat oficial increderea in cotributia foarte mare ce va fi adusa de producatori la indeplinirea obiectivelor Consiliului European pentru un iluminat eficient.

 

“Decizia industriei de profil demonstreaza ca implementarea masurilor de eficienta energetica in iluminatul gospodariilor poate fi o atat o alternativa viabila pentru combaterea schimbarilor de clima si pentru reducerea gradului de dependenta de surse neregenerabile de energie dar si o buna oportunitate de afaceri”, a declarat comisarul Piebalgs. 

Initiativa producatorilor europeni de becuri a venit dupa ce Comisia Europeana a prezentat, in octombrie 2006, planul sau pentru eficienta in energie. Planul presupune masuri dure in standardele de eficienta energetica pentru 14 grupe de produse, numar largit la 20 de la inceputul acestui an. Iluminatul public, iluminatul birourilor si al gospodariilor se incadreaza de asemenea in acest plan.

Astfel, directiva “Eco-design” ofera Comisiei Europene, puterea de a stabili standarde minime de eficienta energetica. Pe data de 22 iunie va avea loc un forum la care vor participa toti jucatorii industriei de profil dar si reprezentanti ai Comisiei, pentru a discuta despre masuri de implementare a eficientei energetice in iluminatul stradal. La sfarsitul lunii, Comisia va lansa o ampla evaluare a iluminatului in gospodarii, din punct de vedere economic si al impactului asupra mediului.

 

Urmatorul pas important in acest plan pentru eficienta energetica este prezentarea analizelor efectuate de fiecare stat membru in parte. Studiile, ce vor trebui prezentate pana la 1 iulie, vor trebui sa contina un plan de masuri pentru atingerea unui grad de economisire in energie de 1% pe an, in medie, pentru urmatorii 9 ani.

 

Planul de Actiune privind Eficienta Energetica  adoptat de Comisia Europeana pe 19 octombrie 2006 este unul de maxima importanta pentru UE si include masuri ce trebuiesc luate in domenii precum industria electrocasnicelor, constructii, transport, industria energetica si altele. Planul cuprinde o gama de masuri eficiente din punctul de vedere al costurilor, propunand actiuni prioritare care vor fi initiate imediat, precum si actiuni ce urmeaza a fi implementate gradual, pe o durata de 6 ani. Include masuri cu caracter sectorial si orizontal, vizand, printre altele, adoptarea unor cerinte de performanta energetica pentru o gama larga de produse.

 

Principalul obiectiv al planului este reducerea consumului primar de energie cu 20%, pana in 2020. Daca acest obiectiv va fi atins, costul direct al consumului de energie ar putea fi redus cu peste 100 de miliarde de euro pe an, pana in 2020. Acest lucru inseamna ca, in fiecare an ar putea fi evitate circa 780 de milioane de tone de emisii CO2.

Sursa: Capital 07 Iunie 2007