6 cazuri de infecţie cu virusul West Nile

În acest sezon, şase cazuri de infecţie cu virusul West Nile au fost raportate în România, conform celor mai recente date furnizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Dintre acestea, cinci au fost confirmate, iar unul este considerat un caz probabil. Raportul detaliat a fost publicat pe site-ul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) al INSP.

Perioada de supraveghere a infecţiei cu virusul West Nile a început pe 3 iunie şi se întinde până pe 8 august.

În acest interval, au fost înregistrate şase cazuri de infecţie, dintre care cinci au fost confirmate prin teste de laborator, iar unul este încă considerat probabil.

țânțari
SURSA FOTO: Dreamstime

Cazurile au fost distribuite pe vârste

Cazurile raportate au fost distribuite pe grupe de vârstă astfel:

  • două cazuri în rândul persoanelor cu vârste între 40 şi 49 de ani
  • două cazuri între 60 şi 69 de ani
  • şi două cazuri între 70 şi 79 de ani.

Toate persoanele infectate sunt bărbaţi, patru dintre ei fiind din mediul urban şi doi din mediul rural.

În funcţie de locaţia geografică, infecţiile au fost detectate în mai multe zone:

  • două cazuri în municipiul Bucureşti,
  • câte un caz în judeţele Bistriţa-Năsăud, Dâmboviţa, Mureş şi Satu Mare

De asemenea, un caz a fost raportat de DSP Dâmboviţa cu expunere în Italia (Milano), având debutul în săptămâna 27.

tantari
SURSA FOTO: Dreamstime

Ce este virusul West Nile?

Virusul West Nile, cunoscut ca fiind unul dintre cele mai periculoase virusuri la nivel mondial, se transmite prin înţepăturile de ţânţar tigru Asiatic. Acest virus poate cauza afecţiuni grave, inclusiv meningită sau encefalită West Nile, punând în pericol viaţa.

Deşi în multe cazuri infecţia nu produce simptome severe, majoritatea persoanelor afectate pot experimenta doar simptome uşoare, precum dureri de cap sau febră.

Infecțiile cu virusul West Nile sunt cele mai frecvente în sezonul cald, când țânțarii sunt mai activi. Acest virus aparține familiei Flaviviridae și poate fi găsit atât în regiunile cu climă tropicală, cât și în cele temperate.

Perioada de incubație a virusului West Nile poate dura până la două săptămâni, deși în unele cazuri, simptomele pot apărea în intervalul de 2-6 zile de la expunere. La persoanele cu un sistem imunitar compromis, manifestările bolii pot să se dezvolte mai lent, până la 21 de zile de la infectare.

Virusul West Nile poate infecta oameni, păsări și animale. Infecția se răspândește în principal prin mușcătura de țânțar, care preia virusul de la gazde precum câini, pisici, lilieci, veverițe, sconcși și iepuri domestici. Prin mușcătura infectată, virusul ajunge în organismul uman.