Simultan, Vladimir Putin a ordonat o nouă mobilizare a Rusiei și peste 100.000 de soldați au fost trimiși pe front.

Totuși, faptul că Rusia a pierdut atât de mulți soldați într-o perioadă relativ scurtă este un semnal de natură să provoace îngrijorări la Kremlin, notează Rador.

Sute de mii de soldați ruși și-au pierdut viața

Forţele ucrainene au lichidat 410 invadatori ruși în ultimele 24 de ore, astfel că numărul militarilor armatei ruse ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 210.350 – potrivit unui raport publicat luni dimineaţă de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scară largă, trupele ucrainene au doborât 313 avioane și 298 de elicoptere rusești. Au mai fost distruse 3.848 (+11) de tancuri ale armatei ruse, 7.523 (+11) de vehicule blindate, 3.567 (+12) de sisteme de artilerie, 349 (+5) de sisteme de apărare antiaeriană, 584 (+1) de lansatoare multiple de rachete, 6.312 (+7) vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 18 nave, 3.189 (+14) de drone, 1.136 (+4) de rachete de croazieră și tehnică specială (484 de unități).

Occidentul confirmă pierderile Rusiei

De asemenea, comandantul suprem al forțelor NATO din Europa, generalul american Christopher Cavoli, afirmă că Rusia a pierdut peste 200.000 de soldați începând din 24 februarie anul trecut, când a invadat Ucraina.

Ministerul britanic al Apărării a estimat anterior că armata rusă și grupurile de mercenari care luptă pe front au pierdut probabil 175.000-200.000 de oameni în Ucraina, această cifră incluzând militarii morți, răniți sau dați dispăruți. Numărul soldaților uciși s-ar ridica la 60.000.

Vladimir Putin, înlocuit?

În altă ordine de idei, Roman Anin, un jurnalist rus de investigație, care a lucrat pentru NovayaGazeta și a fost printre fondatorii publicației independente iStories, a notat că început „războiul clanurilor pentru a pune mâna pe tronul lui Vladimir Putin”.

El susține că problema celor din anturajul lui Putin este că „toți sunt divizați, luptându-se constant unul împotriva celuilalt pentru a avea acces la el, pentru a-i influența deciziile și mai ales pentru putere”. Clanurile își dau seama că trebuie să lucreze la diferitele scenarii de după moartea lui Putin.

„Cea mai mare bătălie se dă între Viktor Zolotov, membru al Consiliului de Securitate și director al Gărzii Naționale (Rosgvardia), care este foarte apropiat de Putin sau mai degrabă a fost foarte aproape de Putin, și Aleksandr Bortnikov, șeful Serviciului Federal de Securitate (FSB)”, susține Roman Anin într-un interviu acordat rferl.org.

„Zolotov, care a petrecut mult timp în apropierea lui Putin, îl urăște pe Bortnikov, iar Bortnikov îl urăște pe Zolotov. Așa că este foarte dificil să cadă de acord cu privire la un posibil succesor”, susține Anin.

În opinia sa, șansele ca unul dintre ei, sau o coaliție a lor să să înceapă să acționeze chiar înainte de moartea lui Putin sau înainte ca acesta să-și piardă puterea sunt foarte mari.