Este o realitate care readuce pe tapet eșecul operațiunii Rusiei în Ucraina, dar și cel mai mare coșmar pentru armata rusă: numărul mare de morți printre șefii armatei lui Vladimir Putin, scrie TheMessenger.

Generalul-maior Serghei Goriacev, în vârstă de 52 de ani, a fost ucis „ca urmare a unui atac cu rachete inamice” în regiunea Zaporojie, ocupată de ruși, a declarat Yuri Kotenok, un corespondent de război, blogger și analist rus.

Zaporojie este una dintre cele patru regiuni pe care Kremlinul le-a anexat ilegal anul trecut, iar în ultimele zile a fost epicentrul contraofensivei ucrainene. De la invadarea Ucrainei, anul trecut în februarie, Rusia a confirmat moartea a patru generali. Ucraina susține că 14 generali ruși au fost uciși, iar oficialii occidentali vorbesc de 7 generali. Toate aceste cifre au fost furnizate înainte de anunțul morții generalului Goriacev.

În războiul din Afganistan au pierit doar cinci generali ruși au fost uciși

În două decenii de război în Vietnam, doar nouă generali americani au fost uciși; majoritatea au murit când elicopterele lor au fost doborâte. În timpul războaielor din Irak și Afganistan, un singur general american a murit, împușcat de un soldat afgan. Iar în timpul ocupației sovietice a Afganistanului, care a durat un deceniu, cinci generali ruși au fost uciși. Cu alte cuvinte, generalii mor destul de rar pe câmpul de luptă modern.

Pierderile Rusiei în Ucraina se extind dincolo de cele din rândurile generalilor. Potrivit publicației independente de știri în limba rusă Mediazona, numărul total al ofițerilor superiori ruși uciși în timpul războiului include 58 de colonei și 176 de locotenenți-colonei.

Oficialii armatei și a serviciilor secrete occidentale au atribuit bilanțul unor factori care variază de la comunicațiile defectuoase pe câmpul de luptă la procedurile de comandă și control slabe până la influența serviciilor de informații occidentale pentru Ucraina. Oricare ar fi cauzele, pierderile sunt „de neconceput” în războiul modern, a declarat generalul american David Petraeus, fost comandant de top al SUA și ex director CIA, când a fost întrebat despre această problemă.

„Este de neconceput să pierzi atât de mulți generali”, a spus Petraeus.

Problemele Rusiei: comunicații, comandă și control

Cum este posibil ca o armată atât de puternică să piardă atât de mulți ofițeri de rang înalt? Anul trecut, un reporter a pus această întrebare unor comandanți militari americani și unor foști șefi ai CIA. După cum a spus atunci un oficial american „comunicațiile lor sunt la pământ”. În primele luni ale războiului, mai multe rapoarte sugerau că ucrainenii au interceptat cu succes comunicațiile rusești, ajutați de tehnologia occidentală sau de dispozitive prost criptate din partea rusă.

S-a descoperit că soldații ruși au folosit, de asemenea, radiouri și telefoane mobile, care erau ușor de interceptat și mai probabil să trădeze locația unei unități – și, prin urmare, locația unui ofițer superior.

„Rușii vorbeau la telefoane mobile, prin serviciul mobil ucrainean”, a spus generalul Ben Hodges, fostul comandant al Armatei SUA în Europa.

Rușii ar fi putut dezactiva serviciul de telefonie mobilă din Ucraina în primele zile ale războiului, dar au ales să nu o facă pentru că trebuiau să îl folosească ei înșiși.

„Fie din aroganță, fie că nu au putut aprecia cât de ușor ar putea ucrainenii să intercepteze și să localizeze zona în care se aflau și apoi să le pună o bombă, cred că de aceea atât de mulți ofițeri ruși au fost uciși”, a declarat Hodges.

Oficialii serviciilor de informații spun că rușii au abordat unele dintre problemele de comunicații, dar ofițerii rămân vulnerabili din cauza unei probleme mult mai grave: modul în care este condusă armata rusă. Construcția militară rusă lasă aproape toată puterea de decizie la un nivel superior.

„Este de fapt o mare problemă a modului în care rușii își organizează armatele”, a spus John McLaughlin, fost director interimar al CIA.

Hodges este de acord: „Metodologia rusă de comandă și control este foarte centralizată, astfel încât deciziile se iau la vârf.”