Zi tensiunoată în Rusia în contextul audierilor celui de-al doilea caz al fostului colonel Zaharcenko. Bankierul Vladimir Antonov a spus în timpul audierilor cine a creat și a controlat cea mai mare platformă de „numerar” din Rusia.
Este vorba despre „MBH Media”, care a făcut cunoștință cu mărturia inculpaților în mai multe dosare penale legate de Zakharchenko. De menționat este faptul că, este pentru prima dată când aceștia explică cum a funcționat „Platforma”, mai exact sistemul ascuns de plăți internaționale prin care s-au spălat miliarde de dolari.
Potrivit bani.md, activitatea acestei Platforme a fost susținută de peste o sută de angajați ai băncilor și structurilor financiare.
„Această activitate a fost desfășurată până la 14 august 2019, când în programul Xabber a venit un mesaj prin care îi instruia pe toți angajații să arunce telefoanele mobile acordate anterior. Nu m-am mai dus niciodată la muncă “, așa a descris anchetatorilor fostul operator al băncii Novoye Vremya ultima zi lucrătoare la „Platforma”.
Și-a aruncat direct telefonul mobil
Totodată, el a mai precizat că a respectat comanda și și-a aruncat telefonul mobil „undeva pe stradă, în drum spre casă”. În același timp, cu o zi înainte, departamentul metropolitan al Comitetului de anchetă din Rusia a deschis un dosar penal privind organizarea unei comunități criminale, care, conform anchetei, din 2011 până în 2019 a adus „în umbră” cel puțin 500 de miliarde de ruble.
În ceea ce privește persoanele vizate, ancheta îl vizează pe Valery Razdorozhny, liderul grupului de criminalitate organizată, un prieten al fostului colonel Dmitry Zakharchenko, un atlet și om de afaceri ucrainean, fost coproprietar al lui Novoye Vremya.
În același timp, colonelul Ministerului Afacerilor Interne Dmitry Zakharchenko, originar din regiunea Rostov, a fost reținut de FSB din Rusia în septembrie 2016. Ofițerul a fost acuzat de abuz de serviciu și de faptul că a acuzat mită. În plus, conform anchetei, Zakharchenko a obstrucționat procesul justiției.
Oamenii legii au găsit 13 apartamente, 14 locuri de parcare în cartierele de elită ale capitalei, patru mașini, o bară de aur de jumătate de kilogram, ceasuri și bijuterii la Zakharchenko și familia sa. Principalele dovezi materiale au fost sumele gigantice de bani în numerar. Familia colonelului păstra 8,5 miliarde de ruble în apartamente, iar încă un miliard de ruble stăteau în conturile polițistului. Drept urmare, colonelul a primit 12 ani și 6 luni pentru mită și obstrucționarea justiției în primul caz. Al doilea caz este în curs de examinare la Curtea Presnensky.
De asemenea, anchetatorii au găsit un pachet de 100 de mii de dolari ștampilat de banca New Time în apartamentul surorii fostului polițist. Oamenii legii cred că Zakharchenko a primit toți banii pe care i-a găsit drept mită. Deși aceste miliarde au ajuns în bugetul statului, autoritățile încă nu au putut explica proveniența acestor bani. Prin urmare, fostul colonel a fost acuzat în primă sentință de mită sub forma unui card de reducere într-un restaurant de elită.
De menționat este faptul că, în al doilea caz, Zakharchenko este acuzat că a acceptat mită din 2007 până în 2016 de la antreprenori care au controlat Ploschadka.
În ceea ce privește persoanele implicate, în primul rând este vorba despre bancherul fugar Gherman Gorbunțov, care se ascundea în Marea Britanie de acuzațiile de crimă organizată, le-a spus anchetatorilor din Londra despre existența „Platforma”.
Totodată la scurt timp după arestarea lui Zaharcenko, el a explicat în detaliu cui și cum plăteau mită el și cine au fost partenerii săi. În același timp, bancherul a mai vorbit despre legăturile fostului colonel cu principalii prestatori de servicii ai Căilor Ferate Ruse și cu beneficiarii „Platforma” – coproprietari ai grupului de companii din „1520”.
Un al doilea cunoscut nume este Andrei Krapivin, cel care a lucrat și ca consilier al șefului Căilor Ferate Ruse – Vladimir Yakunin, Valerii Markelov și Boris Usherovici. În plus, Gorbunțov i-a denunțat pe foștii săi subalterni – finanțatorii Ivan Stankevich și Dmitry Motorin, care conduceau „Platforma”.
Protocolul de interogatoriu la dispoziția MBKh Media, demonstrează că Gorbunțov s-a întâlnit cu Markelov și Usherovici în 2004. În urma acestei întâlniri, băncile lui Gorbunțov (Interprogressbank, Stolichny Commercial Bank, Inkredbank) au început să deservească conturile oamenilor de afaceri și ale companiilor acestora.
Volumul de lucru a fost unul destul de mare. Mai exact, Markelov a controlat aproximativ 400 de firme diferite care au interacționat cu antreprenorii pentru Căile Ferate Ruse. Banii curgeau ca un râu, iar partenerii lui Gorbunțov au achiziționat fiecare câte 50% în Interprogressbank și Stolichny Commercial Bank.
La rândul său, Razdorozhniy a fost, de asemenea, un client major al lui Gorbuntsov, omul de afaceri ucrainean l-a prezentat bancherului pe colonelul Zaharcenko. Faptul că fugarul și fostul polițist au lucrat împreună este dovedit de casieria neagră a băncilor lui Gorbuțov. Acesta a fost stocat pe un laptop, pe care l-a predat anchetatorilor. Baza de date indică faptul că din 2007 până în 2009, unui utilizator sub numele „«Захар Хитрый»” se transferau lunar 150 de mii de euro.
Dintre inculpații numiți, oamenii legii au reușit să-l prindă doar pe Markelov – el împarte acum o cameră cu Zaharhenko, la Curtea Presnensky din Moscova. Usherovici, Stankevici și Motorin s-au ascuns și au fost incluși pe lista internațională a căutărilor. Krapivin a murit, iar ancheta nu are plângeri împotriva sa. Acești patru, conform anchetei, au plătit mită lui Zaharcenko pentru „protecția” pe care a asigurat-o timp de aproape zece ani.
Pe banca acuzaților au apărut și doi prieteni ai fostului colonel. Este fostul său avocat de încredere, Viktor Belevțov și omul de afaceri Vasili Kritinin. Ancheta le atribuie rolul de intermediari în transferul de mită. Potrivit anchetei, Belevțov, în numele lui Zaharcenko, s-a ocupat de anchetele autorităților de aplicare a legii și fiscale și, de asemenea, a însoțit angajații „Platforma” și persoanele juridice care participă la aceasta pentru interogatorii. Kritinin a fost listat ca director nominal al mai multor companii „Platforma”.
Gorbunțov nu a dat mărturii în zadar. Potrivit declarațiilor, el a fugit în 2009, când partenerii l-au acuzatde furt de bani. Potrivit bancherului, Zaharcenko l-a sfătuit să fugă. Colonelul a avertizat o cunoștință despre iminentul arest în cazul lui Pokuatacul asupra bancherului Alexander Antonov, în care era suspectat Gorbunțov.
Activele lui Gorbunțov au fost cumpărate de Alexander și Vladimir Antonov, Stolichny Commercial Bank (STB) și Interprogressbank (IPB). Antonov fiul, înainte de a ajunge Gorbuntsov, a servit „Grupului Căilor Ferate Ruse” compus din Markelov și Usherovich și, de asemenea, a inventat și a creat un sistem „din umbră” de așezări virtuale, pe care Gorbunțov și adepții săi l-au folosit atunci în activitatea platformei „de numerar”. El însuși a povestit acest lucru anchetei și apoi instanței.