Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a aplicat, în luna aprilie, peste două sute de amenzi, în valoare de peste 1,1 milioane de lei, la operatori din sectorul produselor de origine nonanimală. Cele mai mari amenzi s-au dat în judeţele Ilfov, Sibiu şi Gorj, fiind descoperite mai multe nereguli.
”În cursul lunii aprilie 2019, Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, precum şi a municipiului Bucureşti au efectuat 10.765 de controale în unităţile din industria agroalimentară care desfăşoară activităţi în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice precum şi unităţi de depozitare – alimentare, seminţe, legume fructe. Controalele au vizat aspecte privind calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate şi prelucrate, precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţii”, au transmis, luni, ANSVSA.
Au fost aplicate 214 amenzi în valoare de 1.119.820 de lei.
Amenzi în valoare de 222.700 de lei s-au aplicat în judeţul Ilfov. Inspectorii au depistat: ”etichetare necorespunzătoare a produselor alimentare, manipulare necorespunzătoare a produselor alimentare, neconcordanţă între documentele de transport, nedemonstrarea trasabilităţii produselor alimentare, depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare, lipsă înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor”.
De asemenea, s-au dat amenzi în valoare de 134.700 de lei la operatori din judeţul Sibiu pentru ”lipsă igienă, manipulare, depozitare, etichetare, lipsă înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor”.
În plus, inspectorii din judeţul Gorj au dat amenzi în valoare de 112.000 de lei pentru: ”nu se monitorizează grafic temperaturile de păstrare a materiilor prime şi a produselor finite, nu sunt asigurate suficiente recipiente igienice de precolectare a deşeurilor nealimentare, manipulare necorespunzătoare, lipsă document de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, nu se face dovada efectuării acţiunilor DDD, persoana care deserveşte unitatea nu deţine echipament de protecţie, comercializare necorespunzătoare, pereţi cu mucegai”.