Imaginile cu susţinătorii lui Donald Trump luând cu asalt Capitoliul din Washington D.C. au şocat o lume întreagă, iar asta ar putea duce la probleme serioase pentru preşedintele în exerciţiu chiar în ultimele zile de mandat.
Departamentul de Justiţie al SUA nu exclude chiar să-l pună sub acuzare pe Trump pentru posibilul său rol în incitarea protestatarilor. Până atunci însă, autorităţile se concentrează pe identificarea tuturor persoanelor care au devastat miercuri, 6 ianuarie, clădirea Capitoliului din capitala americană.
Departamentul american de Justiţie a transmis că, până în acest moment, cincisprezece persoane au fost acuzate de violenţe la Capitoliu, printre ei numărându-se şi bărbatul fotografiat în biroul preşedintei Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi. Acesta a fost deja arestat vineri dimineaţă.
Ken Kohl, de la biroul procurorului federal din Washington, a transmis, în cadrul unei conferinţe de presă: „Suntem în măsură să anunţăm 15 inculpări de către justiţia federală”.
Departamentul de Justiţie afirmă că printre persoanele urmărite penal se află un bărbat suspectat că ar fi plasat o bombă artizanală lângă sediul Congresului american, dar şi Richard Barnett, cel care a fost surprins intrând în biroul lui Nancy Pelosi, scrie Agerpres.
Recompensă de 50.000 de dolari oferită de Biroul Federal de Investigaţii
Între timp, FBI oferă o recompensă de 50.000 de dolari pentru informaţii despre persoanele responsabile de aducerea celor două bombe artizanale descoperite la Washington D.C.
Una dintre bombele artizanale a fost descoperită la Comitetul Naţional Republican, cealaltă – la sediul Comitetului Naţional Democratic, a indicat FBI.
Biroul Federal de Investigaţii a creat anterior un site web pentru a colecta informaţii, fotografii sau videoclipuri cu susţinătorii lui Donald Trump, care au luat cu asaltul miercuri clădirea Congresului de pe Capitoliu.
Anchetatorii se pot baza pe o mulţime de dovezi de primă mână, având în vedere că numeroşi participanţi la violenţe au postat ei înşişi imagini şi fotografii din timpul asaltului pe reţelele de social media. În multe cazuri, chipurile lor pot fi recunoscute, întrucât – în pofida pandemiei de COVID-19 – ei nu au purtat mască.