Măsurătorile pe canalul Bâstroe au început vineri, 7 aprilie. Potrivit informațiilor oferite de secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioşteanu, procesul va dura până sâmbătă.
Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioşteanu, a explicat că măsurătorile sunt făcute cu o navă pusă la dispoziţie de partea ucraineană. Totodată, pe aceasta se află şi doi experţi din România care lucrează împreună cu un expert ucrainean.
„În aproximativ 10-12 zile vom avea interpretarea rezultatelor şi pe braţul Chilia şi pe celelalte braţe, Solomonov şi canalul Bâstroe , şi vom fi edificaţi vis-à-vis de ceea ce este în teren, din mal în mal, inclusiv pe toate zonele navigabile din partea ucraineană”, a declarat Ionel Scrioşteanu la Digi 24.
Măsurătorile au fost solicitate de România la începutul lunii martie
De asemenea, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor a amintit de faptul că măsurătorile au fost solicitate de România la începutul lunii martie, printr-o scrisoare a Ministerului de Externe către partea ucraineană, „având în vedere comunicările părţii ucrainene care oarecum se contraziceau la acel moment şi a fost nevoie de aceste măsurători pentru a avea o bază de discuţie între cele două state”.
La rândul său, ministrul Transporturilor, spunea săptămâna trecută că mandatul experţilor români care discutau cu partea ucraineană pe tema canalului Bâstroe este de a se permite măsurătorile.
De asemenea, Sorin Grindeanu a subliniat că nu este foarte important dacă acestea sunt realizate de experţi români, de o echipă româno-ucraineană sau de una independentă. Potrivit ministrului, lucrul cu adevărat important este să fie cunoscute adâncimile la care s-a ajuns pe canal.
Sorin Grindeanu a spus că trebuie clarificate mai multe aspecte
Amintim că Sorin Grindeanu a fost întrebat dacă România mai poate să măsoare adâncimile de pe canalul Bâstroe.
„În primul rând, cred că trebuie clarificate sau încă o dată spuse câteva lucruri. Primul dintre ele este legat de canalul Bâstroe, care este pe teritoriul Ucrainei, nu se află nici măcar la graniţă, aşa cum se află braţul Chilia cu România. Deci este 100% pe teritoriul Ucrainei. Ministerul Afacerilor Externe, în urmă cu zece zile, a transmis o notă verbală Ambasadei Ucrainei la Bucureşti prin care se cerea să se permită accesul navelor de măsurare româneşti pe cele două braţe pe Chilia şi pe canalul Bâstroe.
Este un lucru cert pe care toată lumea îl ştie. Cei de la AFDJ Galaţi, care au în dotare trei nave de acest tip, sunt pregătite în orice moment atunci când colegii din Ucraina vor da acest accept. Nu putem să mergem înainte de a primi un accept de la un stat vecin şi prieten”, a spus Sorin Grindeanu la Antena 3.