Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat că Statele Unite ale Americii și Rusia vor aborda subiectul dezarmării nucleare într-o reuniune care va avea loc la Cairo, între 29 noiembrie și 6 decembrie, în cadrul în cadrul comisiei bilaterale asupra Tratatului Noul START, sau START 3. Riabkov a subliniat că țara sa nu are nicio intenție de a folosi arme nucleare în conflictul din Ucraina, precizând de asemenea care ar fi situațiile în care Moscova ar putea recurge la acestea.
”Avem în continuare contacte cu americanii, inclusiv în cadrul comisiei bilaterale asupra Tratatului START. Din 29 noiembrie până pe 6 decembrie se ve desfăşura o reuniune la Cairo”, a declarat diplomatul rus.
Directorul Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei s-a întâlnit cu directorul CIA
Această întâlnire survine după ce directorul Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei, Serghei Narîşkin s-a întâlnit cu directorul CIA William Burns luni la Ankara, Turcia. Acolo, au vorbit despre riscurile nucleare în creştere şi tensiunile internaţionale cauzate de către intervenția militară a Rusiei în Ucraina.
O purtătoare de cuvânt a preşedinţiei SUA a confirmat că discuţia celor doi şefi ai serviciilor de spionaj a avut loc în cadrul canalelor de comunicare pe care Washingtonul le menţine deschise cu Rusia ”asupra gestiunii riscurilor”, în special cel nuclear şi al celorlalte care privesc stabilitatea strategică.
”Contactul l-a iniţiat partea americană, s-a desfăşurat prin intermediul serviciilor speciale. Temele discutate acolo au un caracter delicat”, a spus Riabkov despre întâlnirea din capitala turcă.
Acesta este de părere că statele occidentale încearcă să acuze Rusia de ”intenţii inexistente”.
”Indiferent cât de fermi am fi pe această temă, explicând lucruri evidente, încearcă să ne impute unele intenţii inexistente, ceea ce este doar o reflectare a orientării către demonizarea Rusiei”, a adăugat viceministrul rus de externe, subliniind că Rusia poate folosi armele nucleare doar într-o serie bine precizată de situaţii.
Care sunt situațiile în care Rusia ar putea folosi arme nucleare
”Am subliniat în mod repetat că folosirea armelor nucleare este posibilă în două situaţii: când asupra noastră sau a aliaţilor noştri are loc un atac cu arme nucleare ori cu alte tipuri de arme de distrugere în masă, sau când în urma unui act de agresiune cu arme convenţionale împotriva Rusiei situaţia a ajuns într-un punct în care însăşi existenţa statului nostru este ameninţată”, a declarat Riabkov.
Washingtonul a suspendat dialogul cu Moscova asupra controlului armamentelor, după ce Rusia a început invazia în Ucraina. După aceea, în luna august, Rusia a interzis vizitele americane în amplasamentele arsenalului său de arme nucleare.
Joe Biden şi Vladimir Putin au prelungit cu cinci ultimul tratat asupra dezarmării nucleare semnat în 2010 în luna februarie a anului trecut.
Acest tratat din 2010, denumit Noul START, cuprinde un sistem de inspecţie al arsenalelor, reduce cu 30% numărul de ogive nucleare (până la 1.550 pentru fiecare parte), limitează la 700 numărul rachetelor balistice intercontinentale şi la 800 pe cel al echipamentelor de lansare a rachetelor intercontinentale, incluzând în acestea din urmă şi submarinele sau bombardierele strategice.