Organizația Mondială a Sănătății anunță anual recomandările cu privire la compoziția vaccinurilor gripale, pe baza monitorizării circulaţiei virusurilor gripale la nivel global. Pe 28 februarie 2020, la Geneva, OMS a recomandat ca vaccinurile tetravalente obținute din culturi pe ouă de găină, care se vor utiliza în emisfera nordică în sezonul gripal 2020-2021, să conțină următoarele: A/Guangdong-Maonan/SWL1536/2019 (H1N1)pdm09 – tulpină similară; A/Hong Kong/2671/2019 (H3N2) – tulpină similară; B/Washington/02/2019 (linia B/Victoria) – tulpină similară și B/Phuket/3073/2013 (linia B/Yamagata) – tulpină similară.
Mylan, lider în vaccinarea gripală, respectă recomandarea OMS pentru a produce noul său vaccin gripal anual. Acesta oferă protecție împotriva a patru tulpini de gripă: două virusuri de tip A și două virusuri de tip B: A/H1N1, A/H3N2, B/Victoria and B/Yamagata.
GRIPA, O PROBLEMĂ DE SĂNĂTATE PUBLICĂ GRAVĂ
În sezonul 2018-2019, în România, s-au înregistrat 199 de decese confirmate cu virus gripal , cu 70 mai multe decât în sezonul precedent şi peste 2200 de îmbolnăviri.
În fiecare an, între 5% și 10% dintre adulți și între 20% și 30% dintre copii se îmbolnăvesc de gripă. Potrivit OMS, se estimează că epidemiile anuale la nivel global vor avea drept rezultat între aproximativ trei și cinci milioane de cazuri de îmbolnăviri severe și circa 290.000 până la 650.000 de decese5.
CUM SE PRODUCE VACCINUL GRIPAL?
Cea mai comună metodă de producție a vaccinurilor gripale este cea bazată pe cultivarea virusului gripal pe ouă embrionate de găină. Producția începe cu multiplicarea virusului gripal în ouă fertilizate, apoi virusul este izolat și inactivat, după care urmează disocierea particulelor virale și solubilizarea antigenelor. După purificarea antigenelor proteice esențiale din virus si filtrarea sterilă, antigenele din tulpinile individuale de virus gripal sunt apoi combinate pentru a atinge doza necesară per tulpină. Apoi, fiecare doză este ambalată sub forma unei seringi de unică folosință.
Folosind această tehnologie bine stabilită, Mylan reușește să producă vaccinuri pentru fiecare tulpină de virus gripal, în intervalele scurte de timp disponibile între anunțarea recomandărilor OMS și perioada premergătoare sezonului de gripă.
În fiecare an, Mylan produce zeci de milioane de doze de vaccin, ca parte a angajamentului său de a proteja populația împotriva gripei sezoniere. Compania reacționează rapid după anunțarea recomandărilor privind compoziţia vaccinului gripal și lucrează intens pentru aasigura oferta de vaccin tetravalent, chiar înainte ca sezonul de gripă să înceapă.