Poliția a fost nevoită să folosească tunurile cu apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea, care arunca cu sticle, pietre și petarde în polițiști. Mai mulți protestatari și aproximativ zece polițiști au fost răniți în timpul acestei confruntări.
O manifestaţie împotriva măsurilor de izolare anti-coronavirus în Slovenia a escaladat în ciocniri violente joi seară la Ljubljana, după ce poliţia a intervenit pentru a dispersa mulţimea cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă, relatează France Presse.
Câteva sute de persoane s-au adunat în faţa clădirii Parlamentului şi unele i-au atacat pe poliţiştii care le avertizau că încalcă prevederile luate pentru combaterea pandemiei.
Unii manifestanţi au aruncat cu sticle, pietre şi petarde în poliţiştii care au răspuns cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă.
În timpul ciocnirilor care au durat mai mult de două ore într-o parte din centrul oraşului, cel puţin trei persoane au fost rănite, potrivit canalului de televiziune privat POP TV.
Şeful poliţiei capitalei, Stanislav Vrecar, a declarat reporterilor că „în jur de zece poliţişti” au fost uşor răniţi, majoritatea de pietrele aruncate.
„La ora 19.00, poliţia a restabilit ordinea la Ljubljana”, a spus el, adăugând că zece manifestanţi au fost arestaţi.
Slovenia a fost relativ scutită de primul val al pandemiei, dar în faţa creşterii recente a cazurilor (41.000 în total la o populaţie de două milioane de locuitori), guvernul a decretat luna trecută „lockdown”, restricţii de circulaţie, închiderea şcolilor şi a magazinelor neesenţiale.
Proteste și în Anglia
Prima zi de lockdown din Anglia a fost marcată de tensiuni și proteste. Zeci de oameni au ieşit pe străzi, la Londra, pentru a-şi striga nemulţumirile faţă de restricţii şi doar intervenţia poliţiei a restabilit calmul. Situaţii similare s-au inregistrat in mai toate marile orase britanice, unde contestatarii restrictiilor au dărâmat garduri şi au provocat haos pe străzi.
Studenţii Universităţii din Manchester, Anglia, au protestat, nemulţumiţi de măsurile pe care facultatea lor le-a impus odată cu intrarea în vigoare a celui de-al doilea lockdown. Tinerii nu au fost de acord cu faptul că mai multe garduri de fier au fost montate în perimetrul campusului. Ei au reclamat faptul că se simt prizonieri, captivi în campus, aspect ce le afectează extrem de tare sănătatea psihică.
Furioși, tinerii au dărâmat gardurile, au scandat şi au folosit fumigene. ”Este un consens în rândul studenţilor că acest lucru este incredibil de dezumanizant”, spun studenții.
Proteste și în Germania împotriva restricțiilor
Circa 1.900 de persoane au protestat la sfârșitul săptămânii trecute în oraşul München împotriva înăspririi restricţiilor în Germania în scopul stăvilirii contaminărilor cu noul tip de coronavirus, a anunţat poliţia, relatează dpa.
Organizatorii protestului au anunţat iniţial că ar fi vorba despre o „slujbă religioasă”.
„Nu este vorba despre libertatea de întrunire”, a declarat unul dintre vorbitori la Theresienwiese, locul unde se organiza celebrul Oktoberfest, înainte de a le cere participanţilor să se roage alături de el.
Poliţia a declarat că evenimentul care a început având „forma şi caracteristicile unei slujbe bisericeşti”, transformându-se însă „din ce în ce mai mult într-un concert”, a fost oprit în jurul orei 19:00 (18:00 GMT).
De asemenea, mii de persoane au protestat la sfârşitul săptămânii trecute în toată Germania, în condiţiile în care ţara urma să intre în carantină, barurile şi restaurantele urmând să se închidă, iar întâlnirile în aer liber fiind limitate la 10 persoane din maxim două gospodării.