Joi, 27 ianuarie, compania americană de biotehnologie Moderna și International AIDS Vaccine Initiative au informat că deja au început primele teste clinice pe oameni. În prezent, compania farmaceutică testează primele doze de vaccin ARN mesager pentru tratarea virusului HIV.
Faza 1 a cercetării medicale va fi efectuată în Statele Unite ale Americii pe 56 de adulți sănătoși, seronegative, conform AFP.
Deși nici până acum nu există un vaccin pentru tratarea infectării cu virusul HIV, însă succesul tehnologiei ARN mesager, care a permis crearea vaccinurilor împotriva Covid-19, le-a oferit specialiștilor medicali speranță.
Au început testările pentru primul vaccin împotriva virusului HIV
Scopul noului ser testat pe oameni este de a stimula producerea unui anumit tip de anticorp (bnAb), capabil să acționeze împotriva virusului HIV. Noul vaccin urmărește să educe limfocitele B, ce fac parte din sistemul nostru imunitar, să producă acel anticorp (bnAb).
Specialiștii medicali de la Moderna și International AIDS Vaccine Initiative vor testa injectarea unui prim imunogen, adică a unei substanțe chimice ce poate oferi imunitate, și a unui imunogen de rapel injectat ulterior. Aceștia vor fi administrați cu ajutorul tehnologiei ARN mesager.
„Producția de bnAb este considerată la scară largă un obiectiv al vaccinării anti-HIV și acesta este un prim pas în acest proces. Având în vedere viteza cu care pot fi produse vaccinuri cu ARN mesager, această platformă oferă o abordare mai flexibilă și mai receptivă la testarea și proiectarea vaccinurilor”, a transmis Moderna și International AIDS Vaccine Initiative.
„Vor fi nevoie de alți imunogeni pentru a ghida sistemul imunitar pe calea (dreaptă), dar această combinație de stimulare și rapel ar putea fi primul element cheie al unui posibil regim de vaccin împotriva HIV”, a spus David Diemert, managerul științific al cercetării actuale, desfășurată la Universitatea George Washington.
Intrăm în cel de-al cincilea deceniu al unei pandemii globale de HIV
„Acum intrăm în cel de-al cincilea deceniu al unei pandemii globale de HIV”, declară Derek Cain, de la Institutul de Vaccin al Universității Duke. Echipa sa s-a concentrat pe un subgrup de pacienți cu HIV, care dezvoltă în cele din urmă anticorpi ce pot neutraliza HIV după ani de la infecție. „Credem însă că un vaccin anti HIV va fi de departe cel mai complicat vaccin. Nu ne așteptăm să funcționeze 100% sau 90% ca vaccinurile Covid, dar dacă am putea ajunge la 50-60%, ar fi un succes”, a spus acesta, conform The Guardian.
Imunogenii utilizați au fost dezvoltați de către organizația de cercetare științifică International AIDS Vaccine Initiative (IAVI) și Institutul de Cercetare Scripps, cu sprijinul Fundației Bill & Melinda Gates, Institutul Național de Boli Infecțioase din SUA (NIAD) și Moderna.