S-au virat banii direct în cont! Vești bune au venit pentru mulți români, chiar acum, în prag de An Nou.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a plătit sumele pentru decontarea a până la 50% a facturilor la energia electrică folosită pentru irigații. Instituția a anunțat că fermierii care au depus facturile pentru decontarea a până la 50% din contravaloarea energiei electrice consumate pentru irigații au primit banii în conturi.

Despre câți români este vorba? În total, 172 de Organizații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI) au depus facturi a căror valoare totală eligibilă pentru decontare se ridică la 16.598.267,61 lei. Astfel, până la data de 27 decembrie 2021, pentru 159 de beneficiari au fost efectuate plăți în valoare de 16.091.886,41 lei, iar pentru 13 beneficiari urmează să se facă plata imediat după finalizarea procedurii de verificare a datelor conturilor.

Specialiștii din cadrul MADR vor monitoriza respectarea prevederilor legale, astfel încât reducerea costurilor pentru energia electrică, pe baza facturilor depuse de Organizațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații, să se regăsească în beneficiul fermierilor.

Decizia care îi vizează pe mulți români

Trebuie subliniat că, pentru anul 2021, a fost stabilită cota de până la 49,99% pentru decontarea cheltuielilor aferente consumului de energie electrică necesar funcționării agregatelor sau echipamentelor pentru irigații pentru care se asigură apa pentru irigații în baza contractelor multianuale/sezoniere încheiate cu Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunțat anterior că fermierii au putut depune vineri, 17 decembrie şi luni, 20 decembrie facturile pentru decontarea cheltuielilor aferente consumului de energie electrică necesar funcţionării agregatelor sau a echipamentelor pentru irigaţii. Fermierii trebuiau să transmită către filialele teritoriale ANIF facturile pentru contravaloarea energiei electrice consumate pentru irigaţii începând cu data de 1 iulie 2021, calculată conform cotei aprobate. Actele au putut fi depuse la sediul filialelor teritoriale sau transmise electronic, la adresele de e-mail disponibile pe site-ul ANIF, secţiunea date de contact.

Reprezentanţii MADR au precizat, atunci, că, potrivit legislaţiei, termenul este de două zile de la data intrării în vigoare a Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 348/2021, ordin publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1192, în data de 16 decembrie 2021.