Seceta a afectat grav culturile agricole din județul Vrancea. În acest context, peste 5.260 de agricultori din Vrancea au primit despăgubiri pentru suprafețele calamitate, conform informațiilor oferite de Ticu Costandache, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Vrancea.

Seceta a afectat grav culturile agricole

Fermierii care au înregistrat un grad de calamitare de peste 30% la culturile de toamnă și primăvară au beneficiat de despăgubiri de 1.000 de lei pe hectar.

În total, au fost 5.271 de cereri depuse, dintre care patru nu au fost eligibile. Direcţia pentru Agricultură Vrancea a virat deja banii către 5.261 de fermieri din judeţ.

În total, a fost plătită suma de 78.825.620 lei

Urmează ca plata să fie efectuată către alți patru fermieri afectați de seceta imediat ce vor primi conturile de trezorerie. În total, s-au plătit 78.825.620 lei, potrivit cifrelor oferite de directorul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Vrancea.

Fermierii care au avut procent de calamitare a culturilor, atât a celor de toamnă, cât şi a celor de primăvară, mai mare de 30%, au primit despăgubiri de 1.000 de lei pe hectar. Am avut 5.271 de cereri depuse, dintre care patru nu au fost eligibile.

Direcţia pentru Agricultură Vrancea a virat deja banii către 5.261 de fermieri din judeţ, urmând ca pentru alţi patru fermieri să facem plata imediat ce vom primi conturile de trezorerie. În total, s-au plătit 78.825.620 lei”, a explicat Ticu Costandache pentru Agerpres.

Despăgubirile acordate au variat în funcție de suprafețele cultivate

Despăgubirile acordate au variat în funcție de suprafețele cultivate. Valoarea cea mai mică plătită unui fermier a fost de 60 de lei, iar cea mai mare a ajuns la două milioane de lei.

În total, despăgubirile au acoperit o suprafață de 78.825,62 hectare, însămânțată atât cu culturi de primăvară, cât și de toamnă.

fermieri
SURSA FOTO: Dreamstime

Județul Vrancea este recunoscut pentru vulnerabilitatea la secetă

Județul Vrancea este recunoscut pentru vulnerabilitatea la seceta. De asemenea, lipsa sistemelor de irigație agravează această problemă.

Dintr-o suprafață totală de aproximativ 250.000 de hectare de teren arabil, mai puțin de 10% beneficiază de sisteme de irigații, lăsând fermierii expuși în fața condițiilor meteo nefavorabile.

Pentru fermierii vrânceni, aceste despăgubiri au reprezentat o gură de aer

Pe fondul acestei vulnerabilități, autoritățile au subliniat importanța investițiilor în infrastructura de irigații pentru a preveni pierderile masive în agricultură.

Pentru fermierii vrânceni, aceste despăgubiri au reprezentat o gură de aer necesară în fața pierderilor financiare cauzate de seceta.