Vladimir Putin a dat ordinul. Trupele ruse au bombardat portul Odesa, iar Ucraina este revoltată, în condițiile în care atacul vine în ciuda acordului semnat cu doar o zi în urmă la Istanbul.

După mișcarea făcută, Ucraina îl acuză pe Vladimir Putin că „a scuipat” în fața ONU, dar și a Turciei.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko, precizează că Moscova trebuie să își asume toată răspundere, având în vedere eșecul privind exportul de cereale semnat cu o zi în urmă, notează AFP.

El a mai subliniat faptul că Turcia și ONU au depus eforturi uriașe pentru acest acord, însă pentru Rusia nu a însemnat nimic.

Rusia a bombardat portul Odesa

„Lovind cu rachete portul Odesa, preşedintele rus a scuipat în faţa secretarului general al ONU, Antonio Guterres, şi a preşedintelui turc Recep (Tayyip) Erdogan, care au depus eforturi uriaşe pentru a ajunge la acest acord”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko.

În ceea ce privește armele folosite, Comandamentul Operaţional Sud anunță că Rusia a bombardat portul comercial Odesa cu rachete de croazieră Kalibr. Două dintre acestea au lovit infrastructura portului, în timp ce alte două au fost doborâte de apărarea aeriană, precizează sursa citată.

„Inamicul a atacat portul comercial Odesa cu rachete de croazieră Kalibr. Două rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană, două au lovit infrastructura portului’, a anunţat sâmbătă Comandamentul Operaţional Sud pe reţeaua Telegram.

Menționam faptul că bombardamentul de la Odesa vine după ce în cursul zilei de vineri, 22 iulie, Rusia și Ucraina au ajuns la un acord privind exportul de cereale ucrainene şi de produse agricole prin Marea Neagră.

Portul de la Odesa, prevăzut în acordul cu Rusia

Două acorduri separate cu Turcia și ONU au fost semnate în acest sens la Istanbul, în cadrul unei ceremonii inedite pentru două ţări aflate în război, notează AFP. Mai exact, Kievul şi Moscova au semnat două texte identice, dar separate, la solicitarea Ucrainei, care a refuzat să parafeze orice document împreună cu Rusia.

Acordul a fost negociat încă din luna aprilie, iar secretarul general al ONU Antonio Guterres, a fost cel care a luat inițiativa în acest sens. Conform acordului, ”culoare securizate” vor permite circulaţia navelor de mărfuri în Marea Neagră, pe care ”cele două părţi s-au angajat să nu le atace”, a precizat un responsabil al ONU sub acoperirea anonimatului.

Ulterior, Ucraina a indicat că exporturile sale vor începe în trei porturi. Este vorba despre Odesa, Pivdeni şi Ciornomorsk, adăugând că speră să le crească numărul pe viitor.

Acordul semnat la Istanbul este valabil pentru 120 de zile, adică patru luni, suficient timp pentru ca cele 25 de milioane de tone de cereale să poată să fie livrate.