Coreea de Nord a efectuat duminică, 12 iunie 2022, mai multe tiruri de artiliere grea, între orele 8:07 și 11:03 (ora locală), potrivit unui comunicat de presă transmis de Statul Major Interarme din Coreea de Sud.
Coreea de Nord a lansat mai multe tiruri de artilerie
Potrivit informațiilor transmise duminică de către Statul Major Interarme din Coreea de Sud, tirurile de artiliere au provenit probabil de la lansatoare de rachete multiple, urmând „mai multe traiectorii”.
„Intensificându-şi monitorizarea şi vigilenţa, Coreea de Sud şi SUA cooperează îndeaproape şi îşi menţin ferm starea de pregătire”, scrie în comunicatul de presă emis de Statul Major Interarme din Coreea de Sud, care nu a oferit detalii despre numărul exact sau originea proiectilelor.
Menționăm faptul că tirurile respective vin imediat după ce liderul nord-coreean Kim Jong Un a prezentat obiectivele Guvernului de la Phenian privind întărirea puterii militare şi extinderea cercetării militare pentru apărarea drepturilor suverane ale Coreei de Nord, relatează agenția de presă Reuters.
Amintim faptul că recent Coreea de Nord a provocat îngrijorări la nivel înalt deoarece există semne că țara asiatică se pregătește să efectueze un test nuclear pentru prima dată din 2017. Astfel că reprezentanții SUA, ai Coreei de Nord și Japoniei au realizat recent o întâlnire de urgență.
Coreea de Nord se pregătește de noi teste nucleare
Sung Kim, reprezentatul special al Statelor Unite ale Americii, s-a întâlnit la începutul lunii iunie cu omologii săi Kim Gunn și Funakoshi Takehiro. Întrevederea a avut loc la Seul (Coreea de Sud), iar discuțiile au vizat Coreea de Nord și faptul că această țară își pregătește situl de testare de la Punggye-ri pentru al șaptelea test nuclear.
„Ne pregătim pentru toate situațiile neprevăzute în strânsă coordonare cu aliații noștri japonezi și coreeni”, a declarat Kim Jong-un la începutul întâlnirii respective, potrivit sursei citate anterior.
Amintim faptul că autoritățile nord-coreene au testat în acest an mai multe rachete balistice, inclusiv una despre care se crede că este cea mai mare rachetă balistică intercontinentală, încălcând sancțiunile ONU.
„Vrem să îi spunem clar RPDC că activitățile sale ilegale și destabilizatoare au consecințe și că lumea nu va accepta aceste acțiuni ca fiind normale”, a declarat emisarul american, referindu-se la Coreea de Nord.
Emisarul Coreei de Sud, Kim Gunn, a declarat la rândul său că „urmărirea neîncetată a armelor nucleare de către Coreea de Nord nu va face decât să întărească descurajarea noastră. Cursul pe care Pyongyang se angajează în prezent are o singură destinație inevitabilă: reducerea securității pentru Coreea de Nord însăși.”
De altfel, emisarul japonez Funakoshi Takehiro a subliniat necesitatea coordonării, promițând să „consolideze descurajarea regională, inclusiv cooperarea trilaterală în materie de securitate”.