Tragedie la nivel mondial. Ultimele date anunțate de autorități arată că zeci de persoane și-au pierdut viața după seismul puternic care s-a produs în Pakistan. Cât de gravă este situația și cum arată ultimul bilanț?
Tragedie imensă. Joi dimineață, un cutremur cu magnitudinea 5,7 s-a produs în sudul Pakistanului. La scurt timp după acest anunț, ministrul de Interne al provinciei Baluchistan, Zia ullah Langau declara că cel puțin 20 de persoane și-au pierdut viața și alte 200 sunt rănite.
″Primim informaţii că 20 de persoane au fost murit în urma cutremurului. Operaţiunile de salvare sunt în desfăşurare″, a declarat pentru AFP ministrul de Interne al provinciei Baluchistan, Zia ullah Langau.
Totodată, el mai sublinia faptul că ″peste 200 de persoane au fost rănite”. „Multe persoane şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii clădirilor. Printre morţi se află o femeie şi şase copii” a mai spus oficialul din Pakistan.
Bilanțul negru a fost confirmat ulterior și de CNN. Potrivit sursei citate, bilanțul seismului, a cărui magnitudine inițială a fost estimată la 5,7 grade, a fost ridicată la 5,9, ar putea crește, anunță autoritățile locale. Epicentrul s-a situat la o adâncime de 20,8 kilometri, iar numeroase familii au rămas fără adăpost, după ce în jur de 100 de case s-au prăbușit.
Naseer Ahmed Nasir, directorul general al Autorității Naționale Regionale de Gestionare a Dezastrelor a oferit o serie de declarații în acest sens. Potrivit acestuia, după cutremur au urmat alunecări de teren care au avariat mai multe locuințe.
Cutremurul din Pakistan a făcut ravagii
„Au fost provocate alunecări de teren și mai multe case din regiune au fost avariate”, a declarat Naseer Ahmed Nasir, directorul general al Autorității Naționale Regionale de Gestionare a Dezastrelor. De menționat este faptul că, potrivit rapoartelor, seismul a fost resimțit în Quetta, Sibi, Pishin, Chaman și în alte orașe din Baluchistan, o provincie din vestul Pakistanului.
Trebuie subliniat faptul că Pakistanul este situat de-a lungul graniței dintre placa tectonică eurasiatică și placa indiană. Această placă se deplasează spre nord de aproximativ 100 de milioane de ani, ciocnindu-se cu placa eurasiatică, iar urmările pot fi dezastruoase în anumite cazuri.
Procesul geologic masiv care a dus la formarea munţilor Himalaya și a altor lanțuri montane din apropiere, a provocat cutremure puternice de-a lungul anilor.
Amintim faptul că și România s-a confruntat recent cu un cutremur. Este vorba despre un seism care s-a înregistrat marţi dimineaţă, la ora locală 06:40:22. Cutremurul s-a produs în Zona seismică Vrancea, judeţul Buzău.
A fost un cutremur slab, cu magnitudinea ml 3.2, ce a avut epicentrul la o adâncime de 139 km, transmitea Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.