Este informația momentului despre vaccinarea împotriva COVID. O importantă țară a oprit procesul de imunizare a unei categorii importante de persoane. Este vorba de Norvegia. Aici s-a oprit vaccinarea copiiilor de 12-15 ani cu a doua doză de vaccin împotriva Covid-19. Autoritățile au luat această măsură radicală care va rămâne în vigoare până la apariţia mai multor informaţii privind siguranţa acestora.
Norvegia a spus stop acestui proces de imunizare parţial din cauza unui efect secundar rar care implică inflamaţia inimii, au anunţat vineri autorităţile din sectorul sănătăţii, transmite Reuters.
Statul nordic a recomandat până acum utilizarea doar a vaccinului pentru coronavirus al Pfizer /BioNTech.
O singură doză de vaccin, suficientă
Ministerul Sănătăţii a spus că nu este o urgenţă, dat fiind că copiii au un risc scăzut de a se îmbolnăvi grav de Covid-19 şi că o singură doză de vaccin oferă o rată de protecţie de 85% împotriva bolii timp de până la 16 săptămâni.
”O a doua doză de vaccin este, de asemenea, legată de un risc mai mare de pericardită şi miocardită, în special în rândul bărbaţilor şi băieţilor tineri”, a afirmat Institutul Norvegian de Sănătate Publică (FHI) într-un comunicat. Pericardita este inflamaţia mucoasei exterioare a inimii, în timp ce miocardita este inflamaţia muşchiului inimii.
FHI va evalua din nou situaţia la începutul anului 2022, după ce va aduna mai multe informaţii din studiile care se desfăşoară în prezent în ţările nordice.
Decizie similară și în Marea Britanie
O decizie similară a fost luată și în Marea Britanie. Englezii au stabilit că celor mici le va fi administrată o singură doză de vaccin pentru moment.
Separat, Norvegia a spus că va dona peste 620.000 de doze de vaccinuri Moderna pentru care nu le foloseşte. Dozele nu vor fi administrate prin mecanismul COVAX, ci prin intermediul Uniunii Europene, către ţări terţe.
Trebuie subliniat că Norvegia, care nu este membră a UE, face parte din piaţa unică europeană. Statul a primit vaccinurile împotriva Covid-19 prin intermediul UE.