Mii de oameni au fugit din Rusia după ce președintele Vladimir Putin a lansat războiul împotriva Ucrainei. Rușii au reușit să formeze comunități de imigranți în Georgia, Armenia, Turcia, Israel și în majoritatea țărilor Uniunii Europene.

Mulți dintre cei care au părăsit Rusia în aceste două luni sunt tineri, îngroziți de invazia militară și îngrijorați de declinul economic al țării provocat de sancțiunile occidentale, relatează Teen Vogue, subliniind că problema exodului creierelor nu e o noutate pentru Rusia.

Un adevărat exod în masă

Potrivit unui studiu recent, realizat de o echipă de cercetători independenți și de organizația rusă de presă nonprofit Takie Delya, între anii 2000 și 2020, aproximativ cinci milioane de cetățeni ruși s-au mutat în străinătate. Dar situația actuală pare mai degrabă un exod în masă.

Konstantin Sonin, economist la Universitatea din Chicago, a estimat la începutul lunii martie că aproximativ 200.000 de ruși de toate vârstele și profesiile au părăsit țara în primele 10 zile ale invaziei.

Se estimează că profesioniștii din IT reprezintă unul dintre cele mai mari grupuri de emigranți, probabil datorită mobilității și veniturilor lor mai mari. Între 50.000 și 70.000 de ruși angajați angajați în IT reușiseră deja să fugă până la sfârșitul lunii martie, iar alți 100.000 ar fi urmat să plece în aprilie, a estimat Asociația Rusă pentru Comunicații Electronice.

Represiuni, cenzură și impactul sancțiunilor

Intensificarea represiunii politice a devenit principalul motiv pentru care oamenii pleacă. Liderii opoziției, jurnaliștii și cetățenii implicați în activități politice sunt supuși represaliilor guvernului. De când a început războiul cu Ucraina, peste 15.000 de protestatari anti-război au fost reținuți în Rusia.

Majoritatea instituțiilor media independente au fost închise, iar Kremlinul a blocat accesul la rețele de socializare precum Facebook și Twitter. În plus, multe companii americane importante, inclusiv Visa, Mastercard și American Express, au suspendat operațiunile în Rusia, lăsându-i pe tinerii ruși în imposibilitatea de a-și folosi cardurile de credit în străinătate.

„În ziua în care a început războiul am înțeles că oamenii implicați în activismul civic și care au legături cu țările occidentale nu își mai pot face treaba în Rusia”, a spus Maxim Ivantsov, un activist civic din Sankt Petersburg. El s-a mutat în Georgia la mijlocul lunii martie și a fost nevoit să închidă organizația educațională nonprofit pentru liceeni pe care o conducea în Rusia.

Acum, Ivantsov este implicat într-un proiect de sprijinire a comunității de emigranți ruși din Georgia.„Observ că oamenii continuă să părăsească Rusia pentru că acum, în loc de libertate, acolo nu mai simt decât frică”, a declarat Ivantsov pentru Teen Vogue.

Armenia, Georgia și Turcia și factorul „viză”

Armenia, Georgia și Turcia sunt printre cele mai comune destinații pentru rușii care-și părăsesc țara, deoarece nu au nevoie de vize pentru a intra. De la începutul războiului, peste 30.000 de ruși au plecat în Georgia și cel puțin 14.000 în Turcia (deși nu toți au rămas acolo).

Factorul ”viză” a fost important pentru Pavel, un tânăr designer care dorește să-și păstreze anonimatul. Pavel a zburat la Erevan, în Armenia, imediat după declanșarea războiului. „Erevan a fost cea mai ușoară și cea mai ieftină opțiune.

Nici măcar nu e nevoie de un pașaport internațional pentru a călători acolo. Avionul spre Erevan era plin de tineri ruși și, din câte am auzit, mulți dintre ei lucrează în IT”, a explicat tânărul.

Mai greu în UE

Dar mulți au ales Uniunea Europeană, deși e mai dificil să se mute acolo, deoarece statele UE cer imigranților ruși viză. Situația este mai simplă pentru cei care lucrează pentru companii europene sau au dublă cetățenie.

„M-am mutat în Spania cu soțul meu. Lucrează pentru o companie IT din Málaga. Așa ne-am primit vizele”, a spus Taina, care a locutit la Sankt Petersburg. Comunitatea rusă din Málaga este „destul de mare”.

Ea păstrează legătura cu colegii soțului ei, care au părăsit Rusia din cauza problemelor economice. „Suntem revoltați de corupția și brutalitatea poliției din Rusia. Dar factorul economic a fost extrem de important; prețurile produselor de bază au crescut în fiecare săptămână, în timp ce salariile au rămas aceleași”, a explicat Taina.

Având în vedere mediul politic și economic tot mai instabil din Rusia, cei care au plecat nu pot spune dacă se vor mai întoarce acasă, explică Maria Snegovaia, politolog la Universitatea George Washington. „Dacă regimul din Rusia se va schimba, poate că în cinci ani, mulți oameni s-ar putea întoarce”, spune ea.