Statele Unite au confirmat oficial că au venit în sprijinul Ucrainei efectuând operațiuni cibernetice, ceea ce nu reprezintă, în opinia Casei Albe, o escaladare a situației cu Rusia.
Comandamentul cibernetic, unitatea de hacking a armatei americane, a desfășurat operațiuni cibernetice ofensive în sprijinul Ucrainei, care se apără de invazia Rusiei, a confirmat șeful comandamentului.
SUA au recunoscut oficial atacurile
Dezvăluirea subliniază cât de importantă a fost proiectarea puterii în spațiul cibernetic – în sprijinul apărării Ucrainei și pentru a descuraja potențial Rusia să efectueze atacuri cibernetice împotriva infrastructurii SUA – pentru administrația Biden, care continuă să evite angajarea directă cu Rusia într-un război deschis.
„Am desfășurat o serie de operațiuni pe tot spectrul; operațiuni ofensive, defensive [și] de informații”, a declarat generalul Paul Nakasone într-un interviu acordat Sky News. Un purtător de cuvânt al comandamentului nu a contestat acuratețea articolului, dar a refuzat să detalieze ce au presupus operațiunile comandamentului în Ucraina, transmite CNN.
Este o recunoaștere publică rară din partea oficialilor militari americani a unor operațiuni de hacking care sunt adesea învăluite în mister.
Comentariile lui Nakasone și răspunsul Casei Albe la acestea sugerează că spațiul cibernetic este un domeniu în care administrația Biden se simte confortabil să contracareze Rusia fără teamă de o posibilă escaladare. Președintele Joe Biden a confirmat să nu se angajeze direct cu Rusia din punct de vedere militar în timpul războiului din Ucraina, atât timp cât SUA și aliații săi nu sunt atacați.
„Nu o considerăm ca atare”, a declarat miercuri secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, întrebat, în cadrul unei conferințe de presă, dacă acțiunile Comandamentului Cibernetic contrazic promisiunea lui Biden.
De ce nu a lansat Rusia un atac cibernetic până acum?
Oficialii americani au avertizat de luni de zile cu privire la amenințarea unor atacuri cibernetice din partea Rusiei împotriva infrastructurii americane, drept represalii după ce SUA și aliații săi au impus sancțiuni radicale Kremlinului din cauza războiului din Ucraina.
În timp ce analiștii au oferit o serie de teorii, inclusiv îmbunătățiri ale apărării SUA, pentru a explica de ce un astfel de atac nu s-a întâmplat încă, oficialii americani au declarat pentru CNN că teama Rusiei de o escaladare în spațiul cibernetic ar putea fi un factor.
Este posibil ca Moscova să nu dorească să riște să devină ținta unor atacuri cibernetice americane care ar putea împiedica operațiunile militare rusești, a declarat pentru CNN un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor secrete de apărare americane.
Analiza oficialului reflectă, de asemenea, incertitudinea și ambiguitatea competiției între marile puteri în spațiul cibernetic, unde guvernele încearcă să se țină reciproc la curent cu capacitățile de hacking și cu dorința de a le folosi.
„Pentru Rusia, înțelegerea întregului domeniu de aplicare a puterii de luptă cibernetică a SUA este o lacună care îi face să fie nesiguri în ceea ce privește deschiderea acestui front, cel puțin în acest moment”, a declarat oficialul american de rang înalt. „Războiul cibernetic este un domeniu nou … Nu există de suficient de mult timp pentru ca un singur stat să îl domine”.