Proteste împotriva restricţiilor instituite pe fondul pandemiei de COVID-19 au avut loc sâmbătă în mai multe oraşe din Germania. La Frankfurt (landul Hessa) poliţia a folosit tunuri cu apă pentru dispersarea unor contra-manifestanţi, autorităţile spunând că poliţiştii au fost atacaţi.
O mie de persoane, protest în centrul orașului
Aproape o mie de persoane au manifestat în centrul oraşului la apelul mişcării „Querdenker” (”nonconformist”), care a iniţiat mai multe mitinguri în ultimele luni împotriva restricţiilor anti-COVID, potrivit poliţiei locale. Protestul a reunit, ca de obicei, atât cetăţeni care consideră aceste măsuri disproporţionate, cât şi apărători ai teoriilor conspiraţiei şi extremişti de dreapta.
Manifestaţia împotriva restricţiilor, autorizată de autorităţi, a fost perturbată de contra-manifestanţi, care au blocat ruta şi au desfăşurat un banner pe care scria „Dreapta la pământ”. Poliţia a folosit un tun de apă pentru a dispersa contra-manifestaţia, care nu primise autorizaţie.
La Regensburg (Bavaria, sud), aproximativ 700 de manifestanţi, potrivit poliţiei locale, au demonstrat, fără incidente, împotriva restricţiilor legate în special de purtarea măştilor şi închiderea barurilor şi restaurantelor. Altă demonstraţie a avut loc în Karlsruhe
Manifestaţii sunt programate şi duminică în oraşe din vestul Germaniei, inclusiv în Lindau şi Erlangen.
Protestele din Germania au loc de luni de zile
Germania a fost una dintre primele ţări europene în care s-a manifestat o astfel de opoziţie faţă de restricţii, prin proteste care au loc de luni de zile, indiferent de evoluţia pandemiei. Cele mai ample au avut loc în Berlin şi Stuttgart, unde au ajuns să adune zeci de mii de participanţi. Aceşti oponenţi ai măsurilor legate de epidemia de COVID-19 includ în special activişti anti-vaccin, conspiratori sau chiar simpatizanţi de extremă dreapta, scrie AFP.
Unele manifestaţii au degenerat în violenţe. În urmă cu o săptămână, în oraşul Leipzig (est), protestele împotriva restricţiilor au dus la revolte, atacuri împotriva poliţiei şi hărţuirea reprezentanţilor mass-medi prezenţi, aminteşte EFE.
Germania se află într-o nouă fază de blocare a vieţii publice de la începutul lunii noiembrie, ceea ce implică închiderea pentru întreaga lună a lunii noiembrie a restaurantelor, a vieţii de noapte, a vieţii culturale şi a sporturilor în spaţii închise.
Luni, cancelarul Angela Merkel se va întâlni din nou cu liderii landurilor pentru a analiza evoluţia pandemiei, dar nu este de aşteptat o relaxare a restricţiilor actuale.
Merkel însăşi a avertizat în repetate rânduri că va fi „o iarnă dură” şi a cerut înţelegere şi răbdare din partea cetăţenilor, care trebuie să-şi limiteze la maxim contactele personale şi călătoriile neesenţiale.