Simona Halep a fost în centrul mai multor așa-zise teorii conspiraționiste. Tot mai multe dintre ele s-au dovedit a fi apropiate de realitate, iar urmăritorii îndrăgitei sportive din România au început să observe un tipar.
Simona Halep a fost vizată de mai multe situații controversate. Campioana a fost depistată pozitiv cu roxadustat în septembrie 2022. Ea a avut nevoie de aproape doi ani, până în martie 2024, pentru a-și putea demonstra nevinovăția.
Simona Halep a fost în centrul mai multor controverse
În urma acuzațiilor de dopaj și situației complicate cu care s-a confruntat, așa-zisele teorii conspiraționiste nu au întârziat să apară. Totuși, multe dintre ele s-au dovedit a fi apropiate de realitate.
Un exemplu similar este recenta pandemie și dificultățile cu care s-au confruntat cei care au pus sub semnul întrebării siguranța vaccinului. La momentul respectiv, aceștia erau criticați din toate părțile. Totuși, acuzațiile lor s-au dovedit a fi adevărate.
La aproximativ trei ani distanță, în presa străină se scrie că serul n-a fost tocmai eficient și nici sigur, precum ni s-a spus în mod obsesiv. Mii de persoane au fost despăgubite în Marea Britanie, după ce au rămas cu dizabilități în urma vaccinării.
Mai multe teorii cu privire la cazul Simonei Halep au fost și ele validate recent. Modul în care a fost tratat cazul de dopaj care îl vizează pe Jannik Sinner (Italia, 23 de ani, 1 ATP) i-a făcut pe mulți să ridice sprâncenele, mai ales cei care spuneau că ITIA a vrut să o dea exemplu Halep și să-și facă un nume pe urma ei.
Cele două dosare au fost tratate cât se poate de diferit
Cele două dosare au fost tratate cât se poate de diferit. Amintim că povestea campioanei din România a fost furnizată presei cu multă zarvă de Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) printr-un comunicat publicat pe 21 octombrie 2022.
Totuși, ITIA a ținut totul ascuns în cazul celor două teste antidoping picate de Jannik Sinner. Abia marți seara au furnizat un comunicat. În acest context, mulți au ajuns la concluzia că Halep a fost dată drept exemplu, iar Sinner a fost protejat de ITIA.
Mai mult, el a primit permisiunea de a juca pe durata anchetei. Cireașa de pe tort a venit când anunțul privind testele antidoping pe care le-a picat a fost însoțit de iertarea lui.
Amândoi au apelat la varianta contaminării în fața ITIA
Amândoi s-au folosit de varianta contaminării pentru a se apăra în fața celor de la ITIA. În schimb, povestea furnizată de Simona pare mult mai credibilă decât cea invocată de elevul lui Darren Cahill.
Halep a spus de fiecare dată că a folosit un supliment cu colagen, contaminat cu Roxadustat. Fostul număr unu mondial a reușit să dovedească acest lucru prin testele efectuate de laboratorul profesorilor francezi, Jean-Claude Alvarez și Pascal Kintz.
Totuși, testele efectuate de ITIA, într-un laborator diferit, cu metode diferite, au stabilit că ar fi existat și o a doua sursă de Roxadustat, în afara suplimentului.
În schimb, ITIA a acceptat imediat lui Sinner. El susține că a primit un masaj de la un membru al echipei care își dăduse cu spray pe o rană. Spray-ul respectiv ar fi conținut o substanță interzisă, susține el.
Deznodământul a fost cât se poate de diferit
Deznodământul a fost cât se poate de diferit în cazul celor doi sportivi, se arată în analiza adevarul.ro. În cazul româncei, ITIA a cerut o suspendare de 6 ani, invocând și dopajul sanguin. Totuși, a acceptat pedeapsa de 4 ani, dictată de tribunalul londonez, Sport Resolutions. Halep a primit și o suspendare redusă la 9 luni, după o luptă îndelungată la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS).
De partea cealaltă, Sinner a beneficiat de încredere absolută. În primul rând, nu a primit nicio zi de suspendare. El a rămas fără punctele și premiile pe care le-a câștigat în urma participării sale la Indian Wells 2024, unde a picat testele antidoping. Este vorba despre 400 de puncte ATP și un cec în valoare de 325.000 de dolari pentru atingerea semifinalelor la Indian Wells.
Reacția Simonei nu a întârziat să apară
Fostul număr unu mondial a părut să transmită un mesaj indirect, prin intermediul rețelelor de socializare. După verdictul din cazul lui Sinner, Halep a folosit un citat din istoricul Nicolae Iorga.
„Cine ți-a făcut o nedreptate, nu rămâne cu o datorie față de tine, ci cu o pierdere față de el însuși”, a fost citatul din Nicolae Iorga pe care l-a postat Halep.