La nivelul întregii ţări, salariul lunar mediu nominal a fost, în noiembrie, de 2,43 milioane de ruble beloruse, în creştere cu 5,2% (121.700 ruble beloruse) faţă de luna anterioară. Cu toate acestea, salariul real, adică cel calculat în tandem cu evoluţia preţurilor, a scăzut în noiembrie cu 2,7% faţă de octombrie.
În aceste condiţii, în presă au apărut informaţii citând surse bancare potrivit cărora autorităţile din Belarus ar fi comandat deja în Letonia noile bancnote, care ar urma să le înlocuiască pe cele aflate în circulaţie începând chiar din luna ianuarie 2012.
"Invenţii ale unor jurnalişti neprofesionişti"
În replică, Nadejda Ermakova, preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale din Belarus, a declarat că informaţia privind planificarea unei aşa-zise denominări a monedei naţionale este o invenţie pură. Mai mult, oficialul băncii centrale consideră că această informaţie trebuie privită ca fiind o "provocare grosolană", neavând nicio bază reală.
Potrivit acesteia, nici preşedintele Belarus, Aleksandr Lukaşenko, nu a vorbit despre denominare în cadrul conferinţei de presă, deşi a trasat toate perspectivele privind dezvoltarea economiei ţării şi în special a politicii monetare şi de creditare.
"Cel mai probabil, nu a fost vorba de niciun expert. Acestea sunt invenţii ale unor jurnalişti neprofesionişti şi care nu au mâinile curate", a spus Nadejda Ermakova. În opinia sa, sursă care a dat această "ştire" este departe de ce se întâmplă în realitate în Belarus, având în vedere că nu are cunoştinţă de decretul prezidenţial privind principalele direcţii ale politicii beloruse monetare şi de creditare pentru anul 2012.