Au scăpat de coșmar. Încă 86 de români evacuați din Gaza au ajuns în România

tarom

Tarom SURSA FOTO: Dreamstime

Încă 86 de cetăţeni români şi persoane din familiile acestora, care au fost evacuaţi din Fâşia Gaza, au ajuns în România. Cei 86 de români care au reușit să scape de război au fost duși, inițial, la Cairo, de unde au fost îmbarcați într-o aeronavă a companiei TAROM.

Românii evacuați din Gaza au ajuns în țară

86 de cetăţeni români şi persoane care fac parte din familiile acestora, care au fost evacuaţi din Fâşia Gaza, au aterizat în România, marţi, la bordul unei curse speciale a Companiei TAROM.

Inițial, cei 86 de români şi membri de familie au ajuns în Egipt. Ei au trecut frontiera pe la Rafah, în cursul zilei de sâmbătă. Apoi, grupul a fost preluat de către reprezentanţii Ambasadei României în Egipt. O echipă mobilă a Celulei de Criză a MAE i-a însoţit apoi până la Cairo. De acolo, românii au fost îmbarcaţi în avion către București.

MAE continuă dialogul cu autorităţile israeliene şi egiptene în vederea facilitării evacuării şi a celorlalţi cetăţeni români şi membri de familie aflaţi în Fâşia Gaza, în funcţie de evoluţiile din teren şi de acordul părţilor implicate.

”Reamintim faptul că, în prezent, trei echipe consulare mobile din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză MAE se află în Egipt, în vederea sprijinirii demersurilor specifice în teren”, a anunțat MAE.

Până în prezent, 220 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au fost evacuaţi din Fâşia Gaza.

SRI face interviuri de securitate cu românii sosiți

Preşedintele comisiei pentru controlul SRI, Ioan Chirteş, a declarat că SRI va face interviuri de securitate cu toți românii care vin din Gaza. Serviciul de informații vrea să preîntâmpine intrarea în ţară a unor elemente teroriste.

„Am discutat despre cetăţenii de origine română blocaţi în Fâşia Gaza şi în mod firesc am întrebat despre modalitatea în care vor ei să fie repatriaţi.

Este vorba de cei cu cetăţenie dublă, română şi palestiniană, şi din explicaţiile care ne-au fost oferite, există procedural acele interviuri de securitate care se fac prima dată la ieşirea din Fâşia Gaza, de către Egipt, după care se vor face şi la venirea în ţară”, a spus Ioan Chirteş.

Dacă se descoperă persoane suspecte, potrivit lui Ioan Chirteş, există proceduri standard. Persoanele considerate cu legături teroriste sau care pot crea ameninţări vor fi reţinute. Acestea vor ajunge la audieri la DIICOT pentru cercetări suplimentare.

Potrivit lui Chirteș, comisia parlamentară de control al SRI a audiat, marţi, conducerea SRI în legătură cu evoluţia conflictului din Ucraina. Dar şi a conflictului dintre Israel şi Hamas.

Au fost abordate şi aspecte privind situaţia geopolitică din Republica Moldova, fiind subliniat faptul că România rămâne principalul sprijin al parcursului european.