Au scăzut reclamațiile la ANPC. Care este motivul

Românii nu mai au atât de multe nemulțumiri, astfel că reclamațiile de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, sunt în scădere. Se pare că numărul reclamaţiilor consumatorilor privind serviciile financiare la ANPC s-a redus considerabil în perioada 2016-2018, cu 55,3%.

Motivul scăderii se datorează Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), care a avut o contribuţie decisivă în acest sens, a transmis, marţi, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel.

De asemenea, tot în perioada 2016-2018, numărul cererilor adresate CSALB a crescut de apoape 4 ori. Numărul maxim a reclamaţiilor privind serviciile financiare a fost atins în 2015 şi 2016, când a fost iniţiată şi adoptată Legea dării în plată, potrivit lui Anghel.

”Această situaţie favorabilă consumatorilor este datorată transpunerii în legislaţia naţională a directivelor 48/2008 şi a directivei 17/2014, care au uniformizat modalitatea în care se acordă credite la nivel european. Desigur, în situaţia în care se constată eventuale abateri, acestea sunt corectate de ANPC”, a scris Anghel, pe pagina sa de Facebook.

 

De ce au scăzut reclamațiile

 

Potrivit directorului general, alţi factori care au condus la scăderea numărului de reclamaţii pe zona serviciilor financiare sunt determinaţi de creşterea nivelului educaţiei financiare şi de soluţionarea cauzelor pe cale amiabilă, fie direct între instituţii şi consumatori, fie prin intermediul Centrului de Soluţionare alternativă a litigiilor în domeniul bancar.

”Programele de educaţie financiară sunt în continuare necesare, astfel încât consumatorii să poată să facă alegeri cât mai bine informaţi în momentul în care contractează credite sau achiziţionează alte produse şi servicii. În momentul în care sunt interesaţi de contractarea unui credit, recomandarea este studieze ofertele instituţiilor bancare şi nebancare şi să facă alegerea în funcţie de Dobânda Anuală Efectivă. Cu cât DAE este mai redusă, cu atât suma de rambursat este mai mică. Apreciez că românii pot să apeleze cu încredere la instituţiile reglementate”, a mai scris Anghel.