Legea pentru actualizarea pensiilor militare a fost aprobată de Senat
Legea pentru actualizarea pensiilor militare (Legea nr. 559/2024) a fost votată de Camera Deputaților și aprobată de Senat. După votul din Senat, noua lege a fost trimisă pentru promulgare. Acum se așteaptă ca președintele României să ia o decizie. După aceea, este posibil ca unii senatori, deputați sau Avocatul Poporului să facă contestații. Legea va fi publicată în Monitorul Oficial doar după ce trece prin toate aceste etape.
Rezerviștii care ar beneficia de noile modificări legislative sunt, însă, îngrijorați că, anul viitor, ar putea fi introduse măsuri de austeritate, cerute de Fondul Monetar Internațional (FMI) din cauza creșterii datoriei României la peste 52% din PIB. Din acest motiv, rezerviștii, polițiștii și sindicatele din alte domenii sunt chemați din nou la proteste. Protestul va avea loc pe 29 noiembrie.
„Unitatea în acțiune a Societății Civile, inițiată de FSTFR și SCMD, pe 27 septembrie – prin mitingul de la Ministerul Muncii a fost exemplar ilustrată de mitingul din 25 octombrie. Pentru toată lumea, consecința a fost promisiunea făcută de premier celor două delegații, că solicitările lor vor fi rezolvate în două săptămâni.
S-a concretizat, pentru rezerviști, prin trecerea în procedura de urgență a Proiectului legislativ Legea 559/2024, în Camera Deputaților și Senat”, explică președintele SCMD pentru jurnalul.ro.
Scopul legii
Din versiunea inițială a legii a fost eliminat un articol care ar fi putut bloca legea la Curtea Constituțională a României (CCR), dar a fost introdus un alt articol controversat. Cei care organizează protestul cred că acest articol nou va aduce mai multe probleme.
Scopul legii este să corecteze nedreptățile din sistemul de pensii militare și să ofere un sprijin binemeritat veteranilor și rezerviștilor din apărare și securitate națională. Totuși, mai sunt câțiva pași legali de parcurs, care ar putea întârzia aplicarea noii legi. Acum, rezerviștii se tem că legea ar putea fi amânată, începând cu 1 ianuarie 2025, așa cum s-a întâmplat cu alte legi privind salariile și pensiile civile.
Această lege a apărut după ce mai multe organizații sindicale au început să facă presiuni încă de la începutul acestui an. Acum, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) face apel din nou la protest pe 29 noiembrie, invitând și societatea civilă, în special militarii, polițiștii și alte sindicate.
„La Senat a fost foarte bine, pentru că toți, în unitate, am cerut eliminarea Articolului 59/3, pe care subsemnatul a solicitat-o și a obținut-o, încă de acum două luni, de la prima discuție cu inițiatorii. Articolul a fost reintrodus, printr-un scandal monstru, în ajunul votării în Camera Deputaților.
Obiecțiile exprimate de SCMD și susținute de toți, la Senat, au fost aceleași: nu poți da o lege pentru sau împotriva unui singur om, de teama media. Nu poți lua solda de grad, fără să îi iei și gradul – exemplul fiind cazul soldatului Victor Atanasie Stănculescu. Nu poți veni cu principii valabile în viața civilă, contrazicând legislația militară”, a precizat președintele SCMD.
„Amendamentul Ciucă”
Înainte de votul din Senat, rezerviștii și polițiștii erau îngrijorați că anumite asociații, despre care credeau că au fost create special pentru a bloca legea, ar putea interveni în proces. La Camera Deputaților, fusese reintrodus un articol considerat neconstituțional, iar USR anunțase deja că, din acest motiv, va trimite legea la CCR.
Este vorba despre un amendament numit „amendamentul Ciucă”, propus de PNL pentru creșterea pensiei lui Nicolae Ciucă, dar respins de PSD. Dincolo de rivalitățile politice între partidele politice sau de avantajele pentru Nicolae Ciucă, unii militari spun că la CCR se face o confuzie.
Ei consideră că nu ar trebui să se facă legătura între funcția militară a unei persoane și funcția sa publică. Din perspectiva militarilor rezerviști, „amendamentul Ciucă” este doar un subiect politic și nu ar fi trebuit adus în discuție în acest context, dar a apărut din cauza perioadei de campanie electorală, când fiecare partid politic caută să câștige puncte importante pentru următorii cinci ani.
Dacă noile prevederi ar intra în vigoare abia din ianuarie 2025, rezerviștii ar pierde indexarea pensiilor
La Senat a mai apărut un amendament controversat. În urma discuțiilor aprinse din comisiile parlamentare și din Parlament, rezerviștii au reușit să obțină extinderea perioadei pentru care se vor corecta inechitățile din pensii, de la 2017-2024 la 2015-2024.
Unele pensii militare pornesc de la doar 831 de lei. Ca urmare, s-a ajuns la soluția ca, prin noua lege, să crească soldele de grad și funcție pentru militari, iar aceste sume să fie plătite din bugetele Ministerului Apărării Naționale, începând de la 1 decembrie 2024. Astfel, s-ar evita amânarea aplicării legii la 1 ianuarie 2025, pentru că acest lucru ar putea duce la o nouă amânare.
Prin astfel de amânări legislative (numite „prorogări”), au fost neaplicate și alte legi, deși au fost aprobate, cum ar fi Legea salarizării și Legea nr. 127/2019 privind pensiile civile. Dacă noile prevederi ar intra în vigoare abia din ianuarie 2025, rezerviștii ar pierde și indexarea pensiilor cu inflația pentru anul viitor.
„Ne-am trezit și cu un amendament propus de un deputat și asumat mediatic de unii rezerviști care nu au habar că amendamente nu pot aduce, în Comisii, decât parlamentarii. Acest amendament a fost respins în Camera Deputaților, dar a reapărut la Senat. Am cerut toți să fie respins, neavând legătură cu subiectul, ci cu indexările și pensia suplimentară, dar nu am reușit decât să anulăm două alineate din trei.
Cel rămas este susceptibil de a reduce șansele de normalizare prin creșterea soldelor de grad sau funcție, exact pentru marea masă a rezerviștilor – cei decuplați de la aplicarea prevederilor egalizatoare ale Legii 225/2015, prin Art.40 din OUG 57/2015, introdus, în mod fraudulos, în această OUG, cu aplicabilitate doar un an și care prevedea, exclusiv, salarizarea bugetarilor, în anul 2016”, mai spune președintele SCMD.