Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a mers luni, 18 iunie, la Baku, pentru a semna un acord vital între UE şi Azerbaidjan. Este vorba despre o înţelegere cheie pentru viitorul Europei, dar şi o lovitură grea dată Rusiei.
„UE se adresează unor furnizori de energie mai siguri. Astăzi, mă aflu în Azerbaidjan pentru a semna un nou acord. Scopul nostru este dublarea, în câțiva ani, a aprovizionării cu gaze din Azerbaidjan către UE.
Azerbaidjanul va fi un partener cheie pentru siguranţa aprovizionării noastre și pentru drumul nostru către neutralitatea climatică”, a scris într-un tweet Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care s-a aflat luni în capitala azeră, Baku, pentru un acord important între UE și statul caucazian.
Președintele von der Leyen a semnat acordul pentru o creștere substanțială, până în 2027, a livrărilor de gaze naturale din Azerbaidjan.
Azerbaidjanul, partener strategic al UE
Referindu-se la schimbarea de perspectivă pe care războiul din Ucraina a impus-o contextului energetic mondial, Ursula von der Leyen a explicat că „nici înainte de invazia brutală a Ucrainei, aprovizionarea cu gaze rusești către Europa nu mai era atât de sigură.
Prin urmare, UE a decis să diversifice aprovizionarea din Rusia și să apeleze la furnizori mai de încredere. Sunt încântată să includ Azerbaidjanul printre ei.
Sunteți cu adevărat un partener energetic cheie pentru noi, nu numai pentru securitatea aprovizionării, ci și pentru eforturile noastre de a deveni neutri din punct de vedere climatic”.
Președintele Comisiei Europene a adăugat că „UE este primul partener comercial al Azerbaidjanului, prima sa destinație de export și una dintre cele mai importante surse de investiții ale sale. Investim 60 de milioane de euro din fonduri UE în Azerbaidjan până în 2024”, transmite Rai News.
Ursula von der Leyen a mai precizat apoi că ”Planul economic și de investiții are potențialul de a mobiliza până la 2 miliarde de euro în investiții suplimentare. UE lucrează deja în acest sens, sprijinind aproximativ 25.000 de întreprinderi mici și mijlocii azere și făcând din portul Baku un nod de transport durabil”.
Ursula von der Leyen: Ne angajăm să extindem Coridorul sudic de gaze, o rută de aprovizionare foarte importantă pentru UE
În final, referindu-se la energiile regenerabile, Ursula von der Leyen a concluzionat spunând că „Azerbaijanul are un potențial enorm. În special în sistemul eolian offshore și hidrogenul verde.
Astăzi, prin Memorandumul nostru de înțelegere, punem bazele unei cooperări solide în acest domeniu. Astfel, treptat, Azerbaidjanul se va transforma dintr-un furnizor de combustibili fosili, într-un partener pentru energiile regenerabile”.
Ursula von der Leyen a explicat: „Prin acest memorandum de înțelegere ne angajăm să extindem Coridorul sudic de gaze: este deja o rută de aprovizionare foarte importantă pentru UE, care furnizează în prezent 8,1 miliarde de metri cubi de gaz pe an. În câțiva ani vom extinde capacitatea la 20 de miliarde de metri cubi pe ani. Din 2023 ar trebui să ajungem deja la 12 miliarde de metri cubi”.