NATO și Uniunea Europeană au semnat o declarație comună în care își afirmă dorința reciprocă de a-și consolida cooperarea pentru a face față „amenințărilor și provocărilor de securitate” reprezentate de China și Rusia, informează AFP.
Moment cheie pentru securitatea și stabilitatea euro-atlantică
„Acesta este un moment cheie pentru securitatea și stabilitatea euro-atlantică, demonstrând mai mult ca oricând importanța legăturii transatlantice, solicitând o cooperare mai strânsă între UE și NATO”, se arată în declarația, care a fost consultată de AFP și semnată oficial de NATO și UE marți.
Documentul a fost semnat marţi de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Declarația comună – prima dintre NATO și UE din 2018 – a subliniat, de asemenea, „valoarea unei apărări europene mai puternice și mai capabile, care să contribuie în mod pozitiv la securitatea globală și transatlantică și care să fie complementară și interoperabilă cu NATO”.
Mai este precizat că „pe măsură ce amenințările și provocările de securitate cu care ne confruntăm evoluează în ceea ce privește domeniul de aplicare și amploarea, vom duce parteneriatul nostru la nivelul următor.”
Pe lângă Rusia, declarația a numit în mod explicit și „asertivitatea și politicile tot mai mari ale Chinei” drept „provocări” pe care atât NATO, cât și UE „trebuie să le abordeze”.
Declarația marchează relația strânsă dintre NATO și UE
Declarația comună marchează, fără îndoială, doar o recunoaștere formală a unor legături care au fost mult timp strânse și care au devenit și mai apropiate de când Rusia a lansat invazia sa la scară largă în Ucraina în februarie anul trecut. 21 dintre cele 27 de state membre ale UE sunt membre ale NATO, iar statele membre ale UE, Finlanda și Suedia sunt așteptate să se alăture alianței în următoarele luni.
În plus, multe țări europene, în special Germania, și-au mărit masiv cheltuielile pentru apărare începând din februarie anul trecut, în timp ce SUA, de departe cel mai puternic membru al NATO, și-a mărit prezența trupelor în Europa de la 60.000 la 100.000 de soldați.
SUA își presează de mult timp aliații europeni să cheltuiască mai mult pentru armatele lor, să se ocupe de amenințările cibernetice și să consolideze infrastructura din jurul continentului, necesară pentru a muta rapid forțele. De asemenea, Washingtonul a făcut presiuni asupra Europei pentru a adopta o poziție mai fermă față de amenințarea percepută ca fiind reprezentată de puterea crescândă a Chinei.
Nicolae Ciucă, reacție la semnarea declarației comune
Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a transmis, printr-o postare pe Facebook, un „salut călduros” în privința semnării „celei de-a treia declarații comune NATO – UE, care consolidează cooperarea transatlantică”.
De asemenea, șeful executivului a punctat că „România își reafirmă convingerea că solidaritatea și cooperarea sunt elementele cheie pentru apărarea securității și valorilor noastre comune”. „Suntem mai puternici împreună!”, a mai declarat Ciucă.