Au spus adevărul despre PENSII! Șapte milioane de oameni sunt vizați

Asociația care reprezintă administratorii de pensii private din România îl contrazice, în termeni fermi pe Darius Vâlcov, strategul din spatele programului de guvernare al PSD. La mijloc este vorba despre pensiile a peste 7 milioane de români, contributori la pensiile private, care au în total circa 10 miliarde de euro în respectivele fonduri.

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR)  îi răspunde lui Darius Vâlcov, strategul PSD, informând-ul că administratorii de pensii private nu sunt în niciun caz SRL-uri și nici nu percep comisioane prea mari, raportat la alte țări din Europa. 

„Comisioanele percepute de administratorii Pilonului II din România sunt semnificativ mai mici decât cele percepute de sistemele similare din alte state, precum și de alte sisteme de economisire. Studiul „Update of IOPS Work on Fees and Charges” realizat de IOPS (organizația ce grupează toate instituțiile de supraveghere a sistemelor de pensii private și asigurări din statele lumii) în 2014 a arătat că valoarea totală a comisioanelor percepute de administratorii fondurilor de pensii este cu 25% (un sfert) mai mică decât media celorlalte 42 de sisteme similare de economisire din statele membre IOPS.”, transmite APAPR.

Darius Vâlcov, formal consilier al premierului Viorica Dăncile, dar, în practică principal artizan al măsurilor economice luate de PSD, a spus despre fondurile de pensii că sunt „niște SRL-uri care percep comisioane de 1,5 miliarde de euro din cele 10 miliarde de euro pe care le administrează”.

Revista Capital a arătat, în premieră, că ponderea comisioanelor încasate de administratorii privați a fost, per ansamblul celor 10 ani de exstență a pensiilor private, circa jumătate din randamentul pe care fondurile le-au obținut prin plasarea banilor. În plus, ponderea comisioanelor în totalul activului a scăzut an de an, ca urmare a creșterii sumelor din conturi.

Pe de altă parte, APAPR amintește că administratorii sunt firme cu capital social minim de 4 milioane de euro, suprevegheate de ASF, deci nu pot fi asmiliate în cniun caz unor SRL-uri.  

APAPR spune că este îngrijorată de declarațiile lui Vâlcov, care a acuzat voalat administratorii că au investit în acțiuniele RCS-RDS doar pentru a obține expunere mediatică pozitivă pe canalele media ale grupului.

„Astfel, ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu afirmațiile negative făcute de domnia sa referitoare la performanța viitoare a unei companii listate, fapt ce poate influența în mod nemeritat evoluția acesteia doar prin emoția creată în spațiul public. O astfel de abordare nu contribuie la un dialog profesionist despre piața de capital sau despre rezultatele sistemului de pensii private din România. APAPR reiterează faptul că Pilonul II de pensii private obligatorii din România este unul solid, transparent, eficient reglementat și profitabil pentru participanți. Performanța Pilonului II din România a fost remarcată de instituții internaționale prestigioase: Banca Mondială, FMI, OECD, BERD, Comisia Europeană, BetterFinance. APAPR va continua să comunice și să informeze pe toți cei interesați să evalueze în mod corect performanța actuală a sistemului de pensii private.”, au punctat cei de la APAPR.