Cele mai recente progrese ale Rusiei în regiunea Donbas conduc la o întrebare inevitabilă: tacticile lipsite de discernământ pe care Kremlinul le-a aplicat aici vor fi un tipar pentru viitoare ofensive? Având în vedere informațiile privind un număr mare de trupe, artilerie și lansatoare de rachete trimise peste graniță, în apropierea orașului rusesc Kursk, analiștii se întreabă acum ce va urma.
Tacticile rusești, care au modelat bătălia din Donbas, au reprezentat o mare problemă pentru apărătorii Ucrainei, care s-au temut că, dacă se retrag, riscă să dea un impuls neașteptat atacatorilor, potrivit The Guardian.
Rușii nu contenesc ofensiva din estul Ucrainei, încercând să stabilească „controlul deplin” asupra regiunilor Donețk și Lugansk, a raportat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Rusia mai încearcă să blocheze comunicațiile maritime ale Ucrainei în partea de nord-vest a Mării Negre. S-au purtat ostilități active în zonele Severodonețk, Bakhmut și Kurakhiv, scopul principal fiind de a pune la încercare trupele ucrainene în zonele Lysychansk și Severodonetsk și de a bloca principalele rute logistice.
Forțele ruse par să se pregătească pentru o nouă ofensivă
Indiferent dacă forțele ruse vor reuși să treacă sau nu râul Siverskyi Doneț – o barieră naturală – la Sievierodonetsk sau în altă parte din Ucraina, forțele ruse par să se pregătească pentru o nouă ofensivă, mai spre nord, pe fondul dovezilor că se regrupează în apropierea orașului ucrainean Izium.
Ceea ce este mai dificil de evaluat este nivelul de uzură provocat de ambele părți și impactul acestuia asupra ofensivelor ulterioare și asupra capacității Ucrainei de a se apăra și de a contraataca.
Dovezi din ce în ce mai mari sugerează că Ucraina a suferit pierderi grele în timpul luptelor recente din est și există informații despre probleme cu echipamentele și aprovizionarea.
După peste o sută de zile de război, ofensiva rusă pare mai coerentă
„După aproape o sută de zile de război”, a scris Michael Clarke de la Royal United Services Institute, „ofensiva rusă din Ucraina începe, în sfârșit, să pară mai coerentă, dacă nu chiar înțeleaptă din punct de vedere strategic”.
Dar, anticipând un război prelungit, fostul general australian Mick Ryan a contestat teza conform căreia fie Rusia, fie Ucraina sunt aproape de epuizare.
”În lunile aprilie și mai, după victoria Ucrainei în bătălia de la Kiev, un grad de triumfalism s-a strecurat în narațiunile de război din Ucraina. Dar, după cum au arătat recent rușii, concentrându-și forțele pe regiuni mai mici ale Ucrainei, pot genera victorii tactice”, a spus el.
„Niciunul dintre beligeranți nu a demonstrat capacitatea de a realiza o lovitură strategică decisivă împotriva celuilalt. În ciuda faptului că ucrainenii demonstrează superioritate în influența, strategia și conducerea globală, rușii au în continuare puterea de luptă pentru a-i ataca în est.
Institutul pentru Studiul Războiului: Progresele Rusiei rămân limitate
În ciuda bombardamentelor rusești continue în jurul Harkivului și în sudul în jurul Hersonului, unde două contraofensive limitate ucrainene au stagnat, obiectivul rusesc – potrivit statului major ucrainean – este de a consolida apărarea și liniile de aprovizionare și de a perturba forțele ucrainene.
Așa cum sugerează Institutul pentru Studiul Războiului din SUA, „progresele Rusiei rămân limitate și este puțin probabil să crească ritmul pe termen scurt, mai ales că forțele ruse continuă să acorde prioritate atacurilor asupra Sievierodonețk”.