Deficitul de semiconductori creează în continuare blocaje în industria auto germană, în ciuda planurilor producătorilor de cipuri de construi uzine în Germania. Un manager al companiei Audi a declarat că problema va mai dura câțiva ani.
Producătorii auto germani sunt afectați de întârzierile de producție
Problema deficitului global de cipuri provoacă probleme și pentru producătorii de autoturisme.
Un manager senior al Audi, citat de Reuters, precizează că rezolvarea deficitului de semiconductori va dura ani de zile, deși există planuri ale producătorilor de cipuri de a construi fabrici în ţară: nume importante precum Intel şi TSMC au anunţat că au de gând să construiască uzine în Germania.
Decidenții companiilor și cei politici încearcă să regândească lanţurile de aprovizionare şi să reducă dependenţa de un număr redus de furnizori de cipuri asiatici şi americani.
Renate Vachenauer, director de achiziţii în cadrul Audi, divizie din grupul Volkswagen, a făcut precizări pentru cotidianul Augsburger Allgemeine: „La urma urmei, durează ani de zile. Se investesc miliarde de dolari”.
O posibilă soluție: reducerea diversității de cipuri utilizate
Potrivit acesteia, producătorii auto ar putea diminua blocajele prin reducerea diversităţii de cipuri pe care le utilizează. În prezent, se folosesc 8.000 de tipuri diferite de cipuri prezente în producția de autovehicule.
„Trebuie să folosim multe pârghii pentru a stabiliza oferta de semiconductori şi, de asemenea, să facem stocuri”, a adăugat reprezentantul Audi.
Comisarul european pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, a declarat joi că Uniunea Europeană plănuiește investiții de 100 de miliarde de euro în politica de producţie de semiconductori. scopul final find câștigarea independenței pe plan european în acest domeniu.
Comisia Europeană a adoptat în acest an strategia „Chips Act”, potrivit căreia producţia de cipuri în Uniunea Europeană ar urma să reprezinte 20% din capacităţile mondiale de producţie până în 2030.
Ascensiune importantă a domeniului în următorii 20 de ani
De la începutul anului și până la 10 august, indicele companiilor de semiconductori din Philadelphia, cunoscut sub numele de SOX, a crescut cu 42,6%, în timp ce indicele S&P 500 a crescut cu doar 16,36%. SOX include cele mai mari 30 de acțiuni de semiconductori tranzacționate în SUA.
„Companiile de semiconductori s-au dovedit a fi capabile să ofere o creștere atractivă a capitalului pe termen lung. În plus, acestea au potențialul de a oferi un nivel de randament care poate genera dividende consistente și în creștere”, arată analistul XTB România, Radu Puiu.