Prezentat în primăvara acestui an la Geneva Motor Show, conceptul care stă la baza viitorului Audi A3, a arătat publicului direcția clară în care se îndreaptă noul model. Unghiuri mai agresive, blocuri optece cu tehnologie LED, asemănătoare cu cele prezente deja pe modelele A5 și A6 și o grilă a radiatorului supradimensionată pentru a insipa agresivitate. Pe lângă un design avangardist, ceva mai insipirat decât cel al rivalului bavarez, noul A3 va beneficia și de tehnologii de top precum sistem de navigație capabil să utilizeze Google Maps, conexiune la internet și multe elemente de comandă și control avansate.
Gama de propulsoare va include motoare turbo alimentate cu benzină de 1.2, 1.4, 1.8 și 2.0 litri, cu puteri cuprinse între 105 și 210 CP. Cei care preferă motoarele diesel vor avea la dispoziție uzine de forță de 1.6 și 2.0 litri. Utilizând noua platformă MQB, ca și viitorul Golf, Audi A3 va fi mai ușor decât varianta actuală greție utilizării din abundență a aluminiului.
Prima variantă care va intra pe piață va fi cea cu trei uși, aceasta fiind programată pentru primăvara anului 2012, urmată de sedan. Un an mai târziu sunt așteptate și versiunile cu cinci uși și Cabriolet.