In seara zilei de 5 octombrie a.c., Mihail Vartosu, directorul general al agentiei Grey Worldwide Romania, s-a intors acasa cu o placheta aurie cu insemnele Asociatiei Romane pentru Masurarea Audientei (ARMA). Primise placheta intr-o mica festivitate din cadrul Adunarii Generale ARMA, in semn de pretuire pentru activitatea sa timp de trei ani in fruntea acestei asociatii. La ceasul retragerii, Mihail Vartosu este multumit: in calitate de cofondator si presedinte al ARMA, organizatie ce are in proprietate datele de audienta TV, a reusit sa puna “pe roate” si sa consolideze un sistem unanim recunoscut de televiziuni, agentii si investitori in publicitate. Datele de audienta TV sunt cruciale in achizitia spatiilor de publicitate de la televiziuni.

Desi lasa organizatia “la cheie”, cu un profit pe primele sase luni ale acestui an de 26.900 lei noi, Mihail Vartosu pleaca “cu inima grea”: ARMA se afla intr-o “relatie tensionata” cu principalul sau partener, firma TNS-AGB, unicul furnizor al studiilor de audienta TV din Romania. Starea tensionata dateaza de la inceputul anului, cand ARMA a aflat ca, potrivit auditului pe 2004 realizat de firma CESP (Franta), exista unele “scapari” in sistemul de colectare a datelor implementat de TNS-AGB. De atunci, ARMA a cerut in repetate randuri furnizorului TNS-AGB sa remedieze imperfectiunile semnalate de audit. Raspunsurile nu au multumit membri ARMA. La inceputul verii, conducerea a apelat la ajutorul CNA, solicitandu-i sa se implice ca mediator. Au venit la Bucuresti chiar si sefii celor doua companii, TNS si AGB, care functioneaza in Romania ca un joint-venture, si au dat asigurari ca toate problemele vor fi rezolvate. Dar ingrijorarile ARMA nu au fost risipite.


Comisia de negociere ARMA a incercat sa semneze cu TNS-AGB un act aditional la contractul de furnizare a audientelor ce continea 18 clauze pentru imbunatatirea calitatii datelor si o clauza de garantie. Furnizorul a fost de acord sa semneze actul aditional dar fara clauza 19, care prevedea ca in cazul nerespectarii conditiilor impuse prin anexa, contractul va inceta cu un an mai devreme, la sfarsitul lui 2006, fata de sfarsitul anului 2007, asa cum este prevazut in contract. Atunci, ARMA a propus inlocuirea prevederii de incetare cu constituirea de catre TNS-AGB a unei garantii pecuniare in favoarea asociatiei, in cazul in care furnizorul nu-si respecta obligatiile contractuale. TNS-AGB a refuzat din nou sa semneze actul aditional. In fata acestor refuzuri, ARMA a decis sa semneze actul aditional, dar fara clauza 19, si ulterior sa trimita partenerului o notificare pentru rezilierea contractului daca auditul pe 2005, realizat de acelasi CESP din Franta (ce se desfasoara in prezent si al carui rezultat va fi cunoscut la sfarsitul lunii noiembrie), va arata ca TNS-AGB nu si-a respectat obligatiile cuprinse in actul aditional. Cu alte cuvinte, ARMA “a pus piciorul in prag”: daca auditul va gasi cele 18 probleme nerezovate, atunci reziliem contractul!


Lucia Romaniuc, director executiv Pro Cinema, este noul presedinte ARMA. “Deocamdata, am o singura prioritate: furnizarea unui serviciu de masurare a audientelor TV la standarde internationale de calitate”, afirma Lucia Romaniuc. si noul presedinte recunoaste ca, in urma auditului de anul trecut, au aparut abateri de la standardele internationale, din punctul de vedere ARMA, ale unor coordonate ale serviciului furnizat de TNS-AGB. “Asta nu inseamna, asa cum s-a mai vehiculat, ca datele sunt eronate. Este vorba doar de diferenta dintre o masina de lux si o masina de serie. Amandoua iti rezolva problema transportului, dar depinde pentru ce ai platit si ce iti doresti de la “masina” ta”. Lucia Romaniuc spera ca auditul sa arate ca abaterile din sistem au fost remediate pe parcursul ultimei perioade. “Acest lucru ar duce cu siguranta la detensionarea relatiei dintre ARMA si TNS-AGB”. Ce se va intampla daca auditul va arata ca furnizorul nu si-a onorat obligatiile? Lucia Romaniuc nu se hazardeaza sa dea un pronostic, mai ales ca “astfel de decizii se iau in Adunarea Generala ARMA”.


La randul sau, Doru Czobor, directorul firmei TNS-AGB, spune ca “majoritatea solicitarilor au fost deja indeplinite, in conformitate cu calendarul stabilit impreuna cu ARMA, celelalte fiind in curs de realizare”. Czobor sustine ca relatiile firmei sale cu ARMA nu sunt “tensionate”, ci, dimpotriva, normale.


Rezultatele auditului care se desfasoara in aceasta luna vor raspunde la intrebarea: “A fi sau a nu fi… cu TNS-AGB pana la sfarsitul contractului.”



“E ca si cand ai lucra cu un reactor nuclear, deocamdata el produce curent, toate casele sunt luminate, dar nu stii cand poate avea loc explozia.”

Mihail Vartosu,

fost presedinte ARMA, despre relatia cu TNS-AGB







“Deocamdata nu ma pot hazarda in a da pronosticuri cu privire la rezilierea contractului
cu TNS-AGB, mai ales ca deciziile de acest fel se iau in Adunarea Generala ARMA.”


Lucia Romaniuc,

presedinte ARMA