Update: Mircea Fechet a primit, miercuri, votul majoritar al membrilor comisiilor reunite de specialitate din Parlament pentru mandatul de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Propunerea pentru acest portofoliu a fost avizată cu 35 de voturi „pentru”, opt „împotrivă” şi două abţineri.
Adrian Câciu a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Investițiilor și Fondurilor Europene
Adrian Câciu a primit miercuri aviz favorabil în comisiile reunite ale Parlamentului pentru funcția de ministru al Investițiilor și Fondurilor Europene.
Acesta a primit 23 de voturi „pentru” și 10 „împotrivă”.
Angel Tîlvăr a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Apărării
Angel Tîlvăr a primit aviz favorabil în comisiile reunite ale Parlamentului pentru funcția de ministru al Apărării.
Acesta a fost votat cu majoritate, fiind înregistrate 4 voturi „împotrivă”.
În cadrul dezbaterilor, Angel Tîlvăr a fost întrebat despre vulnerabilitățile României.
Gabriela Firea a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Familiei
Gabriela Firea a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului pentru funcţia de ministru al Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.
S-au înregistrat 39 voturi „pentru”, 21 voturi „împotrivă” şi nicio abţinere din partea membrilor Comisiilor de specialitate reunite.
Cătălin Predoiu a primit aviz pozitiv pentru funcţia de ministru de Interne
Cătălin Predoiu a primit aviz pozitiv pentru funcţia de ministru de Interne din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.
Predoiu a fost avizat pozitiv de membrii comisiilor cu majoritate de voturi, 4 fiind „împotrivă” şi o „abţinere”. Avizul comisiilor este consultativ.
Alexandru Rafila a primit aviz favorabil
Alexandru Rafila, propus de PSD pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de Sănătate.
Au fost înregistrate 25 voturi „pentru”, 13 „contra” şi o abţinere.
Raluca Turcan a primit miercuri, 14 iunie, aviz favorabil
Raluca Turcan a primit miercuri, 14 iunie, un aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului pentru funcţia de ministru al Culturii.
S-au înregistrat 17 voturi „pentru”, şapte voturi „împotrivă” şi două abţineri din partea membrilor Comisiilor pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Marius Budăi a primit miercuri aviz favorabil
Ministrul nominalizat pentru portofoliul de la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a primit miercuri aviz favorabil de la membrii comisiilor de specialitate ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, reuniţi în şedinţă comună.
Marius Budăi a primit 38 de voturi pentru şi 13 împotrivă.
Radu Oprea a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea, a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate din Parlament.
Radu Oprea a primit 46 de voturi „pentru”, 20 „împotrivă” şi nicio abţinere.
„Vor fi două ministere care se vor reuni – Ministerul Economiei şi Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului. Şi viziunea este una simplă şi care ţine de patriotismul economic şi am să dezvolt un pic ce înţelegem prin acest patriotism economic. Ne-am uitat cu foarte mare atenţie pe situaţia economică a României, pe crizele multiple pe care le-am traversat în ultima perioadă şi întotdeauna o criză poate să nască şi oportunităţi de care ne dorim să beneficiem împreună. Pragmatism economic înseamnă să dezvoltăm lanţurile valorice în România, să nu mai importăm atât de mult, să producem mai mult aici, în ţară, pentru că există această posibilitate şi pentru că ţine în primul rând de voinţa politică, de oportunitate şi, bineînţeles, de sprijinul dvs., al parlamentarilor. Patriotism economic înseamnă să dezvoltăm industria românească, să sprijinim în continuare întreprinderile mici şi mijlocii şi să reuşim să avem produsele de calitate pe care ni le dorim. Dacă ne uităm pe balanţa comercială, vedem că deşi în ultima perioadă a început un trend descendent, adică importăm mai puţin, încă suntem dezechilibraţi”, a declarat Radu Oprea.
Marcel Boloş a primit aviz favorabil
Marcel Boloş a primit aviz favorabil în comisiile parlamentare pentru portofoliul Ministerului de Finanţe, cu 30 de voturi „pentru”, 10 „împotrivă” şi 3 abţineri.
În urma deciziei, ministrul a arătat că îşi propune ca ţinta de deficit să fie de 4,4 % din PIB şi a arătat că nu vrea să ajungem în situaţia ca România să aibă blocaţi banii europeni din cauza procedurii de deficit excesiv.
„A rămâne fără măsuri suplimentare pe zona de sustenabilitate a finanţelor publice înseamnă o nerespectare a ţintei de deficit, iar asta înseamnă pe cale de consecinţă, regulamentul spune foarte clar privind PNRR, că se suspendă banii europeni. Nu vreau să ajungem în această situaţie în care România să aibă blocaţi banii europeni din cauza procedurii de deficit excesiv”, a spus Marcel Boloş.
Sebastian Burduja a primit miercuri aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Energiei, Sebastian Burduja, a primit miercuri aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.
Membrii comisiilor de specialitate au avizat nominalizarea lui Burduja pentru portofoliul de la Energie cu 38 voturi „pentru”, 17 voturi „împotrivă” şi nicio abţinere.
„Aveţi o scurtă prezentare a parcursului meu profesional. Sunt economist, sunt doctor în economie la ASE Bucureşti, am licenţă şi masterat la Standfort şi Harvard, în Statele Unite, în economie şi, de asemenea, în administraţia publică. Am fost secretar de stat la Ministerul de Finanţe în 2019-2020. Coleg al dumneavoastră, deputat, din 2020 şi, din mai 2022, ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării.
Cred că sunt două argumente principale din CV-ul meu care mă recomandă pentru această poziţie. Pe de o parte, pregătirea ca economist, pentru că eu consider că sectorul energetic este motorul principal al economiei unui stat, şi am văzut cu toţii asta cu atât mai mult în perioada recentă, şi, pe de altă parte, experienţa în relaţii internaţionale, pentru că discutăm despre un sector care este tot mai interconectat, care depinde de relaţiile pe care România poate şi trebuie să şi le stabilească la nivel internaţional, de la Azerbaidjan până la parteneriatul strategic cu Statele Unite, Canada ş.a.m.d”, a declarat Sebastian Burduja.
Adrian Veştea a primit miercuri, 14 iunie, aviz favorabil
Adrian Veştea a primit miercuri, 14 iunie, aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de specialitate pentru funcţia de ministru al Dezvoltării.
S-au înregistrat 37 de voturi pentru şi 7 voturi împotrivă.
Sorin Grindeanu a primit miercuri aviz favorabil de la membrii comisiilor de specialitate
Ministrul nominalizat pentru a conduce Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a primit miercuri aviz favorabil de la membrii comisiilor de specialitate ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, reuniţi în şedinţă comună.
În favoarea numirii în funcţie a lui Sorin Grindeanu au votat 24 de parlamentari, împotrivă au fost şase, iar unul s-a abţinut.
„Până la sfârşitul anului 2024 trebuie să dăm în circulaţie cel puţin 200 de kilometri de drum expres sau de autostradă. De asemenea, pe zona feroviară, avem doar pe acele Quick-Wins-uri, care sunt o formă de întreţinere mai avansată, de înlocuire, 420 de km prinşi. Eu cred şi sunt convins că până la sfârşitul lui 2024 cel puţin jumătate din aceşti kilometri pot fi daţi în circulaţie, având în vedere că toate cele 126 de loturi au contract, au fost semnate contractele, deci intră în faza de execuţie”, a declarat Sorin Grindeanu.
De asemenea, acesta a adăugat că „se va bate” ca bugetul Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii să crească de la an la an, subliniind că este necesar să se menţină ridicat ritmul de atragere a fondurilor europene.
„Mi-aş dori ca viitorul Cabinet să menţină ritmul ridicat de atragere a fondurilor europene, pentru că este o cheie importantă şi o componentă importantă, şi îmi doresc – şi mă voi bate pentru acest lucru – ca bugetul Ministerului Transporturilor să crească de la an la an în ritmul în care a crescut cel puţin din 2021 până în 2023, pentru că pentru a implementa toate acele proiecte este nevoie de finanţare, iar transporturile trebuie să rămână prioritate pentru orice guvern pe care-l va avea România în anii viitori”, a completat Sorin Grindeanu.
Ligia Deca a primit miercuri, 14 iunie, aviz favorabil
Așadar, Ligia Deca a primit miercuri, 14 iunie, aviz favorabil din partea Comisiilor parlamentare de specialitate pentru funcţia de ministrul al Educaţiei.
Un număr de 32 de parlamentari au votat „pentru” aviz favorabil, în timp ce 8 au votat „împotrivă”.
Miniștrii din noul Executiv sunt audiați astăzi, 14 iunie
La rândul său, Alina Gorghiu a primit aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Justiţiei din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. Avizul este consultativ.
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a primit și el aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.
Membrii comisiilor de specialitate au avizat nominalizarea lui Florin Barbu pentru portofoliul de la Agricultură cu 29 de voturi „pentru”, 7 voturi „împotrivă” şi nicio abţinere.
Dezvoltarea agriculturii reprezintă o prioritate pentru noul Guvern
Florin Barbu a spus în comisiile de specialitate ale Parlamentului că dezvoltarea agriculturii, reabilitarea sistemului de irigaţii, protejarea fermierilor români şi a României sunt „cuvintele cheie ale următoarelor luni”.
„Cred că cel mai important lucru este să continuăm ce am început aici, în Comisia de agricultură, şi mi-aş dori foarte mult să colaborăm, ca până acum. Ca priorităţi în Programul de Guvernare, cel mai important lucru este absorbţia fondurilor europene alocate prin Programul Naţional Strategic, creşterea suprafeţelor agricole, continuarea investiţiilor prevăzute în Programul naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii. Ştiţi foarte bine, am fost directorul general al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare o perioadă de 7 ani şi cred că am pornit cel mai ambiţios program de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii, lucru care s-a realizat aici, în Parlamentul României (…) în perioada în care domnul ministru Daniel Constantin a venit în Parlament şi am aprobat cel mai important program de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii. Voi stărui foarte mult pe acest program de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii şi orice modificare pe care trebuie s-o mai facem la această lege, vă promit că voi veni aici”, a declarat Florin Barbu.
De asemenea, acesta a spus și că este convins că suprafaţa de două milioane de hectare trecută în Programul de reabilitare a infrastructurii principalei de irigaţii va fi realizată.
„Sunt convins că suprafaţa de două milioane de hectare trecută în Programul de reabilitare a infrastructurii principalei de irigaţii şi prin studiul pe care eu l-am lăsat când am plecat de la ANIF, făcut în colaborare cu Institutul de Proiectare, privind extinderea pe o suprafaţă de încă 600.000 de hectare, sunt sigur că în anul următor vom realiza acest program de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii”, a completat Florin Barbu.
În ceea ce priveşte infrastructura secundară de irigaţii, acesta a spus că în Programul Naţional Strategic este alocată o sumă de 500 de milioane de euro, iar în perioada următoare va fi lansat ghidul pentru organizaţiile de udături ca să acceseze aceste fonduri europene.
„Mai mult, în funcţie de resursele financiare ale Ministerului de Finanţe şi în discuţia pe care voi avea-o cu domnul premier, încerc să lansez şi un program pe fiecare fermă pentru achiziţionarea de instalaţii de irigat, astfel încât să putem închide aceşti ciclu: infrastructură principală de irigaţii, infrastructură secundară şi echipamente pentru ca apa să ajungă la plante atunci când deficitul în sol este foarte mare. Mai mult, am insistat la Comisia Europeană, care la un moment dat ne spunea că apa gratuită pe canale este un ajutor de stat, am mers în faţa oficialilor europeni, i-am convins că apa gratuită nu este un ajutor de stat şi i-am convins că apa gratuită pe canale este viitorul agriculturii româneşti ca prioritate”, a conchis Florin Barbu.