Preşedintele Rezervei Federale a SUA, Ben Bernanke, şi fostul secretar al Trezoreriei Henry Paulson vor fi audiaţi de o comisie a Congresului, după ce mai multe emailuri ale oficialilor Fed au indicat exercitarea de presiuni asupra Bank of America pentru preluarea Merrill Lynch, potrivit Reuters.

Directorul general al Bank of America, Ken Lewis, va fi audiat azi de reprezentanţii Congresului în privinţa implicării autorităţilor americane în achiziţia Merrill Lynch, a declarat Edolphus Towns, preşedintele Comisiei pentru Reformă Guvernamentală şi Supraveghere din Camera Reprezentanţilor.

Towns a precizat că le va cere celor doi, preşedintelui Fed şi fostului secretar al Trezoreriei, să răspundă în faţa comisiei la acuzaţiile lui Lewis că ar fi fost forţat de autorităţile de reglementare să preia Merrill Lynch în pofida situaţiei financiare precare a băncii.

Comisia a publicat mai multe documnete, inclusiv un extras dintr-un email al preşedintelui Rezervei Federale din statul Virginia, Jeffrey Lacker, care îl citează pe Bernanke privind intenţia Bank of America de a renunţa la achiziţia Merrill Lynch.

Conducerea Bank of America intenţiona să invoce „evoluţia nefavorabilă a situaţiei” financiare pentru a renunţa la preluarea băncii falimentare Merrill Lynch.

Bernake, ameninţări la adresa conducerii Bank of America

„Tocmai am avut o discuţie lungă cu Ben (…) Spune că ei (Rezerva Federală – n.r.) cred că invocarea unor condiţii adverse este irelevantă. Totodată, intenţionează să facă şi mai clar că dacă joacă această carte şi au nevoie de sprijin (Bank of America – n.r.), conducerea trebuie să dispară”, se arată în emailul trimis de Lacker.

Bernanke a negat că i-ar fi cerut directorului general al Bank of America să cumpere Merrill Lynch, iar un purtător de cuvânt al lui Paulson a precizat că atât Trezoreria, cât şi Fed, au considerat că nu existau baze legale pentru renunţarea la tranzacţie.

Comisia va ancheta şi ajutorul de sta în valoare de 20 de miliarde de dolari primit de Bank of America după achiziţia Merrill Lynch.

Tranzacţie de 19,7 miliarde de dolari

Acţionarii Bank of America l-au demis, la sfârşitul lunii aprilie, pe preşedintele consiliului de administraţie Kenneth Lewis, ca urmare a prăbuşirii cotaţiei acţiunilor şi a achiziţiei companiei Merrill Lynch pentru 19 miliarde de dolari. Acesta a păstrat funcţia de director general.

Merrill Lynch a fost preluată la sfârşitul anului trecut printr-o tranzacţie care a evaluat banca la 19,7 miliarde de dolari.

SURSA: Mediafax