Falimentul grupului energetic american Enron si scandalul centrat pe compania de audit Arthur Andersen, acuzata de distrugere de documente, apoi procesul intentat impotriva auditorului Andersen de actionarii Global Crossing, un alt mare faliment produs recent in SUA, au pus serios in discutie viitorul firmei de consultanta si audit Arthur Andersen. Astfel, devine din ce in ce mai limpede ca filialele Arthur Andersen vor fi preluate de actualii competitori. Negocierile se poarta cu KPMG, a treia companie specializata in consultanta financiara pe plan mondial. Viitorul Arthur Andersen pare sa fie pecetluit.
In America – centrul de greutate al veniturilor realizate de Andersen – imaginea auditorului a fost extrem de sifonata dupa acuzatiile privind distrugerea documentelor de la Enron si tainuirea fata de actionari a unor informatii care sa redea imaginea fidela a grupului american. Compania farmaceutica Merck, a renuntat la serviciile firmei Andersen, dupa o colaborare ce a durat aproape trei decenii, iar analistii straini opineaza ca si alti clienti ai companiei de audit isi vor reanaliza optiunile.
Fuziunea va produce modificari pe piata
Arthur Andersen este prezenta si in Romania, alaturi de ceilalti patru mari concurenti pe piata auditului financiar. In Romania, plaja de clienti ai Andersen este vasta, dar se remarca, in special, implicarea companiei in auditarea societatilor nationale si a celor desprinse din fostele regii autonome. In Romania, Arthur Andersen SRL nu s-a lovit, inca, de racirea relatiilor cu clientii ca efect al scandalului din SUA. „Nici un client nu a intrerupt sau anulat contractul cu noi”, afirma Viorel Batu, partener la Arthur Andersen SRL. Autoritatea de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB) a fost unul dintre clientii Andersen Romania. Presedintele AVAB, Ionel Blanculescu, afirma ca va mentine colaborarea cu aceasta companie de audit, precizand: „Ar fi complet gresit sa generalizam la nivel mondial neperformanta unei fractiuni din Arthur Andersen”. Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) este, de asemenea, client al Andersen Romania. Adriana Miron, director APAPS, spune ca nu exista nici un motiv ca Autoritatea pentru Privatizare sa decida inghetarea relatiilor cu Arthur Andersen.
Miscarile de pe pietele internationale cuprind, insa, si Romania, fiind de asteptat ca decizia de absorbtie a auditorului Arthur Andersen sa se produca si pe plan local.
Reprezentantii KPMG Romania s-au abtinut deocamdata de la orice comentariu. Viorel Batu adopta aceeasi atitudine, afirmand ca nu se poate lansa in speculatii pe acest subiect „intrucat negocierile cu KPMG nu sunt decat la inceput”.
Este de asteptat ca fuziunea intre cele doua firme, daca va ajunge la final, sa produca modificari asupra cotelor de piata detinute de companiile de audit si consultanta, atat pe plan intern, cat si international. „Daca in lume noul KPMG se va situa pe locul al doilea, pe plan local situatia este mai putin clara, din cauza informatiilor insuficiente asupra onorariilor diferitelor firme. Dupa declaratiile unora sau altora, noul KPMG ar trebui sa fie de o talie similara PricewaterhouseCoopers Romania. Nu este vorba aici decat de o adunare de cifre. Contextul particular al eventualei fuziuni KPMG/Andersen poate crea, insa, surprize”, declara Jean-Pierre Vigroux, country senior partner PricewaterhouseCoopers Romania.
Consiliul Concurentei va avea ultimul cuvant
Adrian Covacescu, partener la Deloitte&Touche, apreciaza ca „procentual, probabil, vor fi inregistrate mutatii in ceea ce priveste cotele de piata pe plan local”, dar face urmatoarea precizare: „Trebuie avut in vedere ca pe orice piata exista concurenta si fiecare firma are cultura sa. De aceea, o eventuala fuziune intre doi jucatori majori pe piata este nu numai unire de interese comerciale, dar si o unire de culturi, ceea ce uneori poate fi dificil de controlat”.
Posibila fuziune a celor doua companii a adus in dezbatere si alte cateva aspecte. Unul ar fi conflictul de interese, care poate aparea prin cumularea clientilor celor doua companii. In legatura cu acest subiect, Viorel Batu isi exprima opinia transant: „Nu credem ca se poate pune problema unui conflict de interese, ca urmare a fuziunii in Romania, cum nu a fost nici in cazul fuziunii Pricewaterhouse si Coopers&Lybrand”. Jean-Pierre Vigroux apreciaza, insa, ca „se evidentiaza trei factori care au o incidenta negativa asupra fuziunilor”. Printre acestia este si conflictul de interese „adica faptul ca nimeni nu poate fi si judecator si parte, in acelasi timp”. Al doilea este „exclusivitatea, adica faptul ca un client nu vrea sa lucreze cu un consultant care-l sfatuieste deopotriva si pe concurentul sau” si al treilea – „regulile de independenta care limiteaza auditorului posibilitatea de a furniza aceluiasi client toata gama lui de servicii”, explica Vigroux.
Adrian Covacescu nu considera, insa, conflictul de interes, ca pe o problema majora in activitatea noii companii rezultate din fuziune. El spune: „Cred ca fiecare firma de audit are cel putin doi clienti care sunt concurenti pe aceeasi piata. Practica firmelor de audit in aceste situatii este de a separa complet echipele de audit, chiar pana la nivel de partener.
Chiar daca negocierile fuziunii KPMG/Andersen vor avansa, multe obstacole vor face ca procesul sa se desfasoare nu tocmai lin. Cel mai important va fi testul din fata comisiilor internationale care se ocupa de politicile antitrust. Pentru fuziunea celor doua firme din Romania, Consiliul Concurentei va avea ultimul cuvant.
„Big five” In lume
Un clasament al celor cinci mari auditori dupa veniturile realizate in anul fiscal 2001 plaseaza pe primul loc PricewaterhouseCoopers, cu o cifra de afaceri de 19 – 20 miliarde de dolari. Compania este urmata de Deloitte & Touche si KPMG cu aproape 12 miliarde dolari, Ernst & Young, cu aproape zece miliarde dolari si Arthur Andersen cu 9,1 miliarde de dolari.
Fuziunea dintre filialele Arthur Andersen (mai putin cea din SUA, care in anul 2001 a realizat peste o treime din veniturile consolidate ale companiei) si KPMG va produce mutatii importante in topul marilor firme de consultanta si audit, noul KPMG urmand sa se apropie vertiginos de primul clasat astazi.