Asociaţia Auditorilor Energetici pentru Clădiri (AAEC) protestează faţă de hotărârea emisă la sfârşitul anului trecut de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR) în care se prevede că noile contracte se vor semna pe răspunderea părţilor implicate în tranzacţie. În acest fel notarii au reuşit să elimine piedica implicată de obligativitatea certificatului energetic la încheierea unei tranzacţii imobiliare.
Şi Elena Udrea, ministrul dezvăltării regionale şi turismului, a lăsat loc de interpretare în declaraţiile sale cu privire la acest document. Ea a afirmat la sfârşitul anului trecut că „vom vedea dacă sunt solicitări şi dacă este posibil ca în înţelegerea cumpărător-vânzător să nu mai fie prezent acel certificat energetic, dar legea prevede obligativitatea acestuia şi va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2011“.
În Hotărârea nr. 335 din 17 decembrie 2010 a consiliului UNNPR se menţionează faptul că „cumpărătorul şi chiriaşul, după caz, consimt să dobândească proprietatea sau folosinţa imobilului respectiv, pe riscul lor, asumându-şi orice răspundere cu privire la efectele prin nedeţinerea informaţiilor cuprinse în conţinutul certificatului de performanţă energetică a clădiri“.
Repretentanţii auditorilor consideră această măsură ca fiind o tentativă de eludare a legii care a intrat în vigoare în prima zi a acestui an.
„Cei care solicită onorarii importante tocmai pentru asigurarea legalităţii dosarului de tranzacţionare, oferă soluţii care instigă la comiterea unei ilegalităţi, sfidând legile în vigoare. Înseamnă că dacă există o înţelegere între părţi, după opinia UNNPR, orice lege poate fi încălcată“, precizează Emilia-Cerna Mladin, preşedintele AAEC.
O altă problemă ridicată de auditori este lipsa sancţiunilor aplicate celor care nu respectă prevederile legii 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor. În acest sens AAEC cere Ministerului Dezvoltării să emită de urgenţă un document legislativ care să oblige la respectarea normelor europene.