Schema a permis UE să acorde împrumuturi în valoare de până la 100 de miliarde de euro pentru a susține sistemele statelor membre menite să sprijine angajații ale căror venituri au fost în pericol ca urmare a pandemiei. Curtea de Conturi Europeană pregătește un audit al cărui obiectiv este de a stabili dacă Comisia Europeană a aplicat în mod eficace, prin intermediul instrumentului SURE, măsurile de prevenire a riscului de șomaj legat de pandemie.
Instrumentul SURE este un instrument temporar destinat sprijinirii statelor membre în răspunsul lor la impactul crizei provocate de pandemia de COVID-19 în domeniul ocupării forței de muncă. Până la sfârșitul lunii ianuarie 2022, Consiliul UE aprobase în cadrul schemei, un sprijin financiar în valoare de aproximativ 95 de miliarde de euro, din care 90 de miliarde de euro fuseseră deja vărsați.
SURE a fost conceput ca o completare a sistemelor instituite de statele membre în vederea menținerii locurilor de muncă, variind de la scheme tradiționale de șomaj tehnic și de subvenționare a salariilor până la noi sisteme de sprijin pentru venit destinate persoanelor care desfășoară o activitate independentă. Schema poate sprijini, de asemenea, unele măsuri legate de sănătate.
Instrumentul SURE reprezintă o evoluție semnificativă a modului în care este finanțat sprijinul financiar acordat de UE, deoarece are la bază împrumuturi obținute de Comisie de pe piețele de capital.
Aceste fonduri au fost puse la dispoziția celor 19 state membre care participă la instrument pentru a fi utilizate în sistemele lor naționale de răspuns la pandemia de COVID-19, dar, în semn de solidaritate, toate cele 27 de state membre ale UE au convenit să garanteze împrumuturile în comun.
În cazul în care, în viitor, un stat membru nu este în măsură să ramburseze un împrumut, toate celelalte state membre pot fi considerate răspunzătoare în solidar pentru 25 % din valoarea totală a împrumutului, proporțional cu prosperitatea lor relativă. Restul este garantat de bugetul UE.
„Potrivit celor mai recente estimări, aproximativ 31 de milioane de persoane și 2,5 milioane de întreprinderi au primit sprijin prin intermediul instrumentului SURE în 2020”, a declarat Iliana Ivanova, membra Curții de Conturi Europene din partea Bulgariei, care va conduce auditul.
„Aproape 90 de miliarde de euro au fost deja vărsați. Aceasta reprezintă un sprijin din partea UE de o valoare uriașă. Dorim să analizăm dacă răspunsul Comisiei Europene a fost eficace în eforturile acesteia de a ajuta angajații și întreprinderile afectate de criză din UE să mențină locurile de muncă intacte. Concluziile și recomandările raportului de audit al Curții vor ajuta UE să tragă învățăminte referitoare la sisteme similare pentru cazul în care o criză de o astfel de amploare se va mai întâmpla vreodată.”