Cele trei firme care împreună dețin peste jumătate din piața RCA vor trece prin schimbări majore până la finalul acestei luni. Astra, administrată de KPMG, are timp până pe 19 august să își găsească investitori care să aducă aproape 100 de milioane de euro la capital. Euroins a depus, pe 4 august, un plan prin care speră să convingă supraveghetorul pieței că nu are nevoie să intre în procedură de redresare. Carpatica și-a adus un nou președinte și vrea să schimbe cu totul conducerea executivă. Se discută chiar de modificarea acționariatului, fapt confirmat pentru Capital de surse din sector, în condițiile în care și Carpatica Asig are o „gaură” de peste 20 de milioane de euro.
Euroins, în procedura de redresare financiară?
Situația Euroins este mai puțin clară. Compania a reacționat negativ la anunțul Autorității de Supraveghere Financiară care, în urma unui test de stres, a constatat că ar avea un deficit de câteva zeci de milioane de lei.
Din acest motiv, autoritatea a impus Euroins să vină cu un plan prin care să arate că este, totuși, solvabilă. Planul a fost deja depus și, în cazul în care nu este suficient de convingător pentru membrii consiliului ASF, Euroins va fi trimisă pe urmele Carpatica și Astra, în procedură de redresare financiară. Unele surse spun că acest drum nu mai poate fi evitat.
Carpatica Asig, viață nouă sau moarte sigură?
Cele mai importante schimbări din ultima vreme, în ceea ce privește „tripleta RCA“ se petrec la Carpatica Asig, societate care și-a schimbat, recent, conducerea nonexecutivă. În fruntea Consiliului de Administrație a fost numită și avizată de ASF Angela Toncescu, fostă șefă a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor și un personaj pe cât de controversat pe atât de influent în lumea asigurărilor. Din informațiile Capital, la conducerea executivă a companiei a fost propus Liviu Stoicescu, fost director și fondator al Biroului Carte Verde, ultima funcție deţinută fiind cea de vicepreședinte al Astra Asigurări. Stoicescu, un specialist redutabil în zona asigurărilor auto, s-ar mula perfect pe profilul Carpatica Asig, al cărei portofoliu este aproape integral format din polițe RCA (90%) și CASCO. Stoicescu ar fi susținut deja, săptămâna aceasta, un interviu în fața board-ului ASF și așteaptă decizia finală. În ceea ce privește acționariatul, se vorbește despre existenţa unor discuții destul de avansate cu un fond străin adus în România de către Constantin Toma, fostul președinte Omniasig, alt personaj extrem de controversat și extrem de influent. Informația ne-a fost confirmată de surse din interior. „ Se discută, și se discută de mai multă vreme. Au fost momente când tranzacția era foarte aproape de a fi încheiată. Acum, nu știu ce să mai zic. Sunt atât de multe variabile la mijloc încât chiar nu pot spune care va fi finalul. Sunt factori care pot influența rezultatul negocierilor”, au arătat sursele noastre. Cert este că un „duet” Angela Toncescu, președinte, Liviu Stoicescu, director general, poate trimite cu gândul către Constantin Toma, ambii fiind, la un moment dat, apropiați ai omului de afaceri.
Pe de altă parte, există voci în piață care afirmă că soarta Carpatica a fost deja pecetluită și că ASF tinde să mizeze pe o administrare specială a companiei, urmată de un faliment și un transfer de active sub „oblăduirea” noului Fond de Garantare a Asiguraților și cu ajutorul organismului punte definit prin recent adoptata lege a rezoluției.
Numitor comun: KPMG
Dacă există cineva în România care să cunoască adevărata situația a celor trei companii, aceasta este KPMG. Firma de audit nu doar că ocupa funcția de administrator al Astra Asigurări, dar este și cea care a făcut ultimul audit la Euroins. Două documente consultate de Capital arată că de Astra și Euroins se ocupă una și aceeași persoană din cadrul KPMG. Partanerul Tudor Grecu. Mai mult, auditorul a fost și unul dintre consultanții considerați independenți care au realizat testele de stres pentru ASF. Sursele noastre arată că, în ultimele luni, cei de la KPMG au început să fie văzuți foarte des și la Carpatica Asig.
UPDATE Acţionarii Astra Asigurări au aprobat azi suspendarea implementării procedurii de majorare a capitalului social al companiei, aceasta fiind cea de-a treia etapă, potrivit unui raport publicat de companie pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Asigurătorul a atras 134.000 lei, după primele două etape ale majorării de capital.