După scăderile dure din ultimul an, investitorii acţionează foarte prudent, cele mai mici cåştiguri obţinute fiind marcate destul de repede.

Indicele principal al bursei, BET, a cåştigat peste 5%, pånă la 6,337 puncte, evoluţie determinată în special de acţiunile Antibiotice şi Transelectrica, care au încheiat cu cåştiguri săptămånale de peste 13%. Din componenţa indicelui, doar Turbomecanica a scăzut cu peste 1%, companie care nu mai reuşeşte să atragă atenţia investitorilor, mai ales după ultimele trimestre, încheiate cu pierderi. O scădere uşoară au înregistrat şi acţiunile Petrom, dar aici o putem explica şi prin tranzacţiile de marcare a profitului după ce investitorii au obţinut şi 25% randament într-o perioadă de trei-patru săptămåni.

După săptămåni de scădere şi indicele Societăţilor de Investiţii Financiare a reuşit o săptămånă verde. Ultima valoare a acestuia a fost de 35.852 puncte, cu 3,3% peste valoarea din săptămåna anterioară. Cele cinci SIF-uri au evoluat destul de diferit în ultima perioadă: dacă SIF Modova şi SIF Banat-Crişana au cåştigat aproximativ şapte procente, SIF Transilvania a încheiat în scădere, modestă însă (-0,5%). Două dintre companiile importante de la bursă au transmis în perioada analizată situaţiile financiare trimestriale. Este vorba de Banca Transilvania şi Petrom. Conform aşteptărilor, Banca Transilvania a obţinut, în primul semestru, un profit net de 111,4 milioane lei, în creştere cu 40% faţă de valoarea din perioada similară a anului 2007. Veniturile totale au înregistrat o creştere de 1,4 ori, pånă la 1,45 miliarde lei. În urmă cu o săptămånă, în acelaşi sector de activitate, Banca Comercială Romånă a anunţat o creştere a profitului de peste 63% în prima jumătate a anului, cu mult peste aşteptările analiştilor. Luni, 11 august, sunt aşteptate rezultatele semestriale pentru o altă companie importantă, BRD-Groupe Société Générale. Spre comparaţie, în piaţa americană de acţiuni, companiile financiare din componenţa indicelui S&P500 au raportat, pentru al doilea trimestru, o scădere a profitului cu 77,8%. După ce perioada de raportare se va încheia se aşteaptă o scădere de 76%. Dacă în aceeaşi perioadă a anului trecut sectorul financiar avea o contribuţie de 28,4% la cåştigurile totale ale companiilor din S&P500, în acest an, contribuţia se va reduce la aproximativ 7,5%. Petrom, deşi a obţinut în primul semestru o rată de creştere a profitului net de 88%, pånă la 1,66 miliarde lei, rezultatele din ultimul trimestru au fost sub aşteptările analiştilor. Cifra de afaceri a urcat în primele şase luni cu 52%, pånă la 8,2 miliarde de lei. După publicarea rezultatelor, marcările de profit au adus o corecţie de 4,5% în şedinţa de miercuri, dar joi şi vineri, cursul s-a stabilizat.

119-17400-30bursa32.jpg