Augustin Lazăr a luat decizia de a vorbi. El a susținut, marți, o conferință de presă, după ce în a fost acuzat că ar fi refuzat de două ori eliberarea disidentului anticomunist Iulius Filip. După ce această informație a fost făcută publică, a izbucnit un imens scandal iar tot mai mulți politicieni i-au cerut demisia de onoare. Mai mult chiar, au existat voci care i-au cerut acestuia să renunțe la a mai candida pentru un nou mandat de procuror general al României.
Augustin Lazăr a susținut că „are această datorie față de opinia publică” de a face precizări. „Fac aceasta din respect pentru adevăr, o valoare care mi-a ghidat pașii în viață”, a spus Augustin Lazăr. El a susținut că munca procurorului e o continuă căutare a adevărului.
„În ultimele zile câteva instituții de presă mi-au atribuit fapte pe care nu le-am făcut, să mă decredibilizeze ca om. E prima dată când mi se întâmplă așa ceva, e suprinzător”, a comentat Augustin Lazăr.
El a menționat că nu este ofițer subofițer, agent sau colaborator al fostei Securități sau altui serviciu de informații. „Am făcut armata ca orice bărbat la vremea lui. Nu am orice emoție pentru orice verificare s-ar realiza în arhivele CNSAS”, a continuat Augustin Lazăr.
Augustin Lazăr a menționat că nu a instrumentat dosare penale pentru fapte împotriva regimului comunist. „Infracțiunile acestea erau instrumentate de instituția militară. Episodul la care face referire presa a fost prezentat în mod tendențios (…). Atacurile nefondate la adresa mea sunt determinate de depunerea candidaturii pentru un nou mandat de procuror general”.
El a spus că tot acest episod i-a dat prilejul de a reflecta la ceea ce s-a întâmplat în trecut.
„Imediat după Revoluție, justiția au făcut pași spre modernizare. Șansa a făcut ca și pe noi să ne prindă această schimbare. Practicile anterioare lui 1990, unele discutabile, au fost abandonate chiar din primii ani ai democrației”, a completat Augustin Lazăr.
El a vrut, în final, să-și ceară scuze. „Doresc să exprim scuze instituționale pentru practicile discutabile dinainte de 1989. Personal, îmi exprim regretul pentru dramele și suferințele anticomuniști.
Augustin Lazăr a mai menționat că ”nu e interesul societății” să demisioneze. ”Rolul președintelui comisiei de eliberări condiționate era de a merge la grefa penitenciarului, unde erau dosarele. Procurorul avea un vot, ca și ceilalți membri ai comisiei. Fiecare evalua și era de o evidență foarte clară dacă omul îndeplinește condițiile sau nu. Era o lege deficitară din anumite puncte de vedere etic, dar era un cadrul legal în care comisia avea o marjă de apreciere foarte mică”, a comentat Lazăr