Prezent la dezbaterea „Justiţia în contextul crizei economice”, organizată de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, Zegrean s-a întrebat dacă Guvernul „ştie ce face” atunci când ia măsuri de austeritate, prin restrângerea temporară a drepturilor fundamentale ale omului.

”Este şi aceasta o întrebare pe care trebuie să şi-o pună şi politicienii, şi juriştii deopotrivă: dacă cel chemat să ia măsurile ştie ce face, dacă măsurile pe care le adoptă duc la rezultat, sau chinuim populaţia, îi afectăm drepturile fundamentale – şi noi acceptăm această afectare pentru că avem o justificare constituţională -, iar rezultatul care va fi în final, dacă nu va fi ieşirea din criză, mă tem că va trebui să răspundem cu toţii”, a afirmat preşedintele Curţii Constituţionale.

Zegrean a opinat însă că actuala criză economică mondială nu va fi depăşită niciodată, pentru că este mai degrabă o reorganizare a lumii decât o criză economică, aşa cum a fost depresia începută în anul 1929 şi încheiată în preajma celui de-al Doilea Război Mondial.

”Sincer, cred că această criză nu va trece niciodată, deci nu suntem în criză, ăsta este drumul omenirii în această perioadă şi trebuie să ne adaptăm stilul de viaţă şi întreaga societate trebuie să se adapteze la această situaţie. Nu cred că este o criză cum a fost cunoscuta criză din 1929, care a durat cât a durat şi s-a sfârşit. Şi poate nici n-ar fi bine să fie aşa, pentru că acea criză s-a sfârşit printr-un război mondial. Lumea se reorganizează, nu cred că este neapărat criză”, a spus Zegrean.

El a arătat că în perioade de criză economică guvernanţii au tentaţia de a lua măsuri care aduc atingere drepturilor fundamentale ale omului.

”Sigur că în vremurile acestea de schimbare fulgerătoare a lucrurilor apar situaţii în care guvernanţii sunt tentaţi să adopte măsuri care afectează sau chiar anihilează drepturile fundamentale ale omului. Nu vorbesc de guvernanţii din România, ci de guvernanţi în general”, a afirmat Augustin Zegrean.

În privinţa diminuării salariilor bugetarilor cu 25%, operată de Guvern în vara anului 2010, judecătorul a subliniat că măsura a fost acceptată de Curte în condiţiile în care era temporară, în condiţiile articolului 53 din Constituţie, privind restrângerea temporară a drepturilor, în situaţii de criză.

”Am acceptat şi această măsură de reducere a salariilor cu 25%. Dar Guvernul a spus atunci, iar noi am întărit în decizia noastră, că măsura este temporară, pentru că măsurile luate în baza articolului 53 din Constituţie nu trebuie să fie decât temporare”, a precizat preşedintele Curţii Constituţionale.
Sursa: Agerpres