Au făcut-o de ochii lumii

Recomandările făcute de Banca Mondială privind sistemul de pensii din România sunt criticate de fostul judecător al Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean. Acesta consideră că țara noastră are destui experți pentru a concepe legislația necesară pentru desființarea pensiilor speciale și nu trebuie să respecte recomandările primite din partea experților internaționali.

„Este o vorbă la Parlament. Dacă vrei să îngropi o problemă, fă o comisie. Toată povestea asta cu Banca Mondială nu e obligatorie, e o consultanță, ei spun că așa s-ar putea face. Sper că statul român nu a dat bani pe acel raport, că ar fi chiar de râs.

Avem destui specialiști care pot face legi în România. Ei au făcut-o de ochii lumii, ca să spună că așa ne cere Banca Mondială. Alea sunt pensii anormale și trebuiau dați în judecată să le readucă la normal”, a declarat Augustin Zegrean la România TV.

Recomandări pentru reducerea inechităților din sistem

Amintim că, Banca Mondială a formulat o serie de recomandări cu privire la reducerea inechităților din sistemul de pensii din România.

Prima recomandare se referă la introducerea unui impozit progresiv asupra suplimentului la pensiile de serviciu finanţate de la buget, ci nu din contribuţii, eventuala aplicare a unei astfel de prevederi urmând a afecta în special pensiile magistraţilor.

A doua recomandare se referă la modificarea regulilor de indexare pentru prestaţiile magistraţilor, printre recomandări numărându-se şi revizuirea legislaţiei şi adoptarea protocoalelor de schimb de date care să permită o eficienţă sporită în gestionarea diferitelor planuri de pensii.

A treia recomandare se referă la renunţarea la pensiile acordate personalului aviaţiei civile, având în vedere că mulţi dintre aceştia sunt angajaţi ai unor firme private.

Recomandările Băncii Mondiale privind pensiile de serviciu

De asemenea, Banca Mondială a format o serie de recomandări și pentru reforma pensiilor civile de serviciu, două dintre ele vizând pensiile de serviciu ale magistraţilor.

Prima recomandare se referă la introducerea impozitării progresive a suplimentului la pensiile de serviciu finanţate de la buget. Potrivit Băncii Mondiale, o astfel de decizie ar reprezenta „un mecanism eficient de reducere a inegalităţilor rezultate ar fi impozitarea specială a cotei din beneficiul finanţat de la bugetul de stat.”

A doua recomandare se referă la modificarea regulilor de indexare pentru prestaţiile magistraţilor.