La şase ani de la privatizare, combinatul ArcelorMittal Galaţi intră într-o nouă etapă a strategiei de dezvoltare, etapă în care instruirea tinerilor ingineri, proaspăt absolvenţi ai facultăţilor de metalurgie, a devenit o prioritate pentru noi. Dacă într-o primă fază am investit în tehnologie, mediu şi perfecţionarea angajaţilor existenţi, acum îi căutăm şi îi pregătim pe cei ce vor să vină. Practic, căutăm tineri ingineri, proaspăt absolvenţi de facultate, ca
La şase ani de la privatizare, combinatul ArcelorMittal Galaţi intră într-o nouă etapă a strategiei de dezvoltare, etapă în care instruirea tinerilor ingineri, proaspăt absolvenţi ai facultăţilor de metalurgie, a devenit o prioritate pentru noi. Dacă într-o primă fază am investit în tehnologie, mediu şi perfecţionarea angajaţilor existenţi, acum îi căutăm şi îi pregătim pe cei ce vor să vină. Practic, căutăm tineri ingineri, proaspăt absolvenţi de facultate, care să beneficieze de un program complex de pregătire profesională în România şi în centrele noastre din străinătate.
Am constatat că România poate deveni un adevărat centru de recrutare şi de formare a tinerelor talente, prin programele de instruire, de pregătire pentru utilizarea celor mai bune tehnologii disponibile. După ce încheie programele de instruire, tinerii ingineri recrutaţi sunt plasaţi în poziţii-cheie, unde pot imediat implementa ce au învăţat şi pot realmente construi ceva nou la locul de muncă. În momentul de faţă, căutăm 50 – 100 de tineri ingineri români pe care să îi integrăm în programele de pregătire profesională. Jumătate dintre ei ar putea, ulterior, să fie angajaţi în unităţile ArcelorMittal din alte ţări, iar jumătate, în România. Rolul lor va fi să contribuie la creşterea competitivităţii şi productivităţii companiei şi să implementeze planurile de dezvoltare pentru Galaţi. Adică, să găsească şi să pună în practică soluţii noi la probleme vechi.
Concret, vrem să transformăm combinatul de la Galaţi într-un centru de excelenţă pentru tablă groasă, ceea ce înseamnă creşterea calităţii produselor, concentrarea asupra producţiei de bunuri cu valoare adăugată mare, pentru conducte de petrol, turbine eoliene, industria navală şi auto. La nivel de cifre, vorbim de o investiţie de peste 200 de milioane de dolari în următorii trei ani numai în laminoarele de tablă groasă. În plus, vrem să modernizăm echipamentele şi procesele tehnologice în toate sectoarele combinatului, investiţia fiind de ordinul milioanelor de dolari în următorii trei-patru ani.
Dincolo de cifre, de investiţii în tehnologie, strategia noastră poate fi implementată numai cu oameni bine pregătiţi profesional. Vorbim aici atât de cei care sunt deja angajaţi la combinat, cât şi de nou-veniţi. Tinerii specialişti, capabili să utilizeze cele mai bune tehnologii disponibile şi să implementeze cele mai bune practici, stau la baza dezvoltării companiei pe termen lung. Ei sunt cei care vor contribui la conturarea strategiei noastre, o vor monitoriza şi o vor pune în aplicare de la început până în stadiile cele mai avansate.
Augustine Kochuparampil este CEO ArcelorMittal Galaţi