Alianța pentru Uniunea Românilor (AUR) sesizat joi, 20 octombrie, Curtea Constituțională a României în legătură cu „neconstituționalitatea celor acte normative” din pachetul intitulat „Legile Justiției”.
„Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor (PLx 440/ 2022), Legea privind organizarea judiciară (PLx 441/ 2022) şi Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii (PLx 442/ 2022) sunt neconstituţionale din cauza manierei abuzive şi dispreţuitoare în care au fost votate, dar şi prin efectele devastatoare pe care le vor produce după intrarea în vigoare”, a spus AUR într-un comunicat de presă.
Ședința plenului Senatului, neconstituțională
AUR consideră că ședința plenului Senatului a fost una neconstituțională, deoarece nu există nicio prevedere regulamentară care să permită o procedură simplificată de dezbatere și adoptare.
„În primul rând, considerăm că procedura de adoptare în şedinţa plenului Senatului din 17.10.2022 a fost neconstituţională, deoarece nu există nici o prevedere regulamentară care să permită o procedură simplificată de dezbatere şi adoptare. Procedura invocată abuziv, nelegal şi neconstituţional este adoptată de Biroul Permanent în contradicţie flagrantă cu dispoziţiile din regulamentul Senatului. Potrivit acestui regulament, în situaţii excepţionale şedinţele se pot desfăşura prin mijloace electronice. Nu există nici o procedură care să permită desfăşurarea şedinţelor în sistem hibrid (şi cu prezenţă fizică şi prin mijloace electronice, în acelaşi timp)”, susțin membrii AUR.
Judecătorii Curții Constituționale, ineficienți
În comunicat, AUR mai transmite că nesancţionarea judecătorilor care nu respectă deciziile Curţii Constituţionale „goleşte de eficacitate” caracterul obligatoriu al acestora.
„Apreciem că acesta este cel mai grav atac la fundamentele constituţionale ale Statului Român. Acestea sunt principalele motivele neconstituţionale invocate de noi în legătură cu cele trei Legi ale Justiţiei. Procedural, acestea au fost adoptate fără o dezbatere efectivă şi reală, iar pe fond, chestiunea care a produs cea mai mare revoltă în rândul societăţii este cea privitoare la desfiinţarea autorităţii Curţii Constituţionale, respectiv a deciziilor pronunţate de aceasta, fapt care deschide larg calea pentru nerespectarea prevederilor din Constituţia României”, conchide comunicatul AUR.
Avocatul poporului atacă noile legi ale Justiției
Avocatul Poporului Renate Weber a atacat joi, 20 octombrie 2022, la Curtea Constituțională a României nouă Lege privind statutul judecătorilor și procurorilor, adoptată recent de Parlamentul României, prin noile legi ale justiției. Aceasta critică în principiu eliminarea sancțiunilor pentru magistrații care nu respectă deciziile Curții Constituționale (CCR) și ale Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) pronunțate în soluționarea recursurilor în interesul legii.
“Dispozițiile art. 271 din Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor contravin prevederilor art. 1 alin. (5), art. 124 alin. (3), art. 126 alin. (3), art. 132 alin. (1), art. 147 alin. (4) din Constituție motivat de lipsa de reglementare a răspunderii judecătorilor și procurorilor pentru nerespectarea deciziilor Curții Constituționale și ale Înaltei Curți de Casație și Justiție”, a spus Weber în sesizarea făcută.