INSCOP Research a efectuat un sondaj, la comanda Partidului Verde, care scoate la iveală că peste 43% dintre români ar merge sigur la vot, dacă alegerile parlamentare ar avea loc duminica viitoare.
Sondajul a arătat că partidele preferate ale românilor sunt Partidul Social Democrat (PSD), Partidul Național Liberal (PNL) și Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).
Așadar, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 30,4% dintre români ar vota cu PSD, 21,6% dintre români ar vota cu PNL, iar 19,1% dintre ei ar vota cu AUR.
După Alianța pentru Unirea Românilor, urmează:
- Uniunea Salvați România (USR) cu 10,9%
- Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) cu 4,3%
- Partidul Pro România cu 3,0%
- Partidul Mișcarea Populară (PMP) cu 2,9%
- Partidul Verde (PV) cu 2,7%
- Partidul Ecologist Român (PER) cu 1,6%
- Partidul SOS România cu 0,9%
- Forța Dreptei (FD) 0,7%
- REPER 0,1%
Sondajul, care a fost realizat în perioada 1 – 13 februarie 2023, arată că 38.9% dintre români sunt de părere că introducerea săptămânii de lucru de 4 zilei este un lucru bun.
Unii români nu vor ieși la vot în 2024
Același sondaj mai arată că 7,1% dintre românii care au răspuns la întrebări nu vor merge la vot anul viitor. Amintim că în 2024 vom avea patru rânduri de alegeri.
Totuși, 38,2% dintre români spun că vor merge la vot anul viitor, însă înainte de a vota propriu zis se vor sfătui cu persoane mai tinere.
Sondajul relevă că 77,9% dintre români sunt de părere că numărul femeilor în Parlament ar trebui să crească, la fel și în Consiliile Județele și locale. Acești români sunt de părere că numărul femeilor în funcții de conducere ar trebui să crească și în administrația publică, centrală și locală.
De asemenea, în sondajul realizat de INSCOP Research se mai arată că 94,7% dintre cei chestionați sunt de acord cu privire la înăsprirea sancțiunilor și a pedepselor pentru cei care săvârșesc infracțiuni împotriva mediului.
Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu aleatoriu, fiind de 1000 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3.1 %, la un grad de încredere de 95%.