AUR îi cere lui Klaus Iohannis să nu promulge Legile Justiției: Reprezintă o trădare a fundamentelor statului român
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a spus în cadrul unui comunicat că CCR a devenit „un breloc agăţat la cureaua coaliţiei de guvernare”, iar decizia prin care Legile Justiției sunt numite constituționale face din țara noastră „un fel de sat fără câini”.
„Curtea Constituţională a devenit un breloc agăţat la cureaua coaliţiei de guvernare. Prin eliminarea sancţiunii disciplinare pentru magistraţii care nesocotesc deciziile CCR şi deciziile pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, România devine un fel de sat fără câini, în care orice abuz e permis şi poate rămâne nesacţionat”, a transmis AUR.
De asemenea, formațiunea este de părere că Legea fundamentală a ţării a rămas fără o instituție care să o apere și nu mai contează după votul din Parlament.
„Curtea Constituţională a fost îngenuncheată de către coaliţia PSD-PNL-UDMR în regimul Iohannis”, susține AUR.
În acest context, AUR îi cere lui Klaus Iohannis să nu promulge Legile Justiţiei, deoarece încalcă principiul statului de drept.
CCR a respins sesizările Opoziţiei pe Legile Justiției
Amintim că reacția AUR a venit în contextul în care Curtea Constituțională a respins cele trei sesizări formulate de USR și Forța Dreptei cu privire la cele trei legi ale Justiției. Potrivit unor surse instituționale citate de Adevărul, sesizările partidelor din opoziție au fost declarate neîntemeiate.
Totodată, cele trei sesizări ale AUR au fost considerate inadmisibile. Reprezentanții Puterii au susținut încă din momentul depunerii sesizărilor că demersul AUR va fi inadmisibil. Motivul ar fi fost că cei din AUR nu aveau numărul necesar de semnături pentru a depune documentele.
„Din punctul meu de vedere au fost respectate toate procedurile. Nu sunt elemente intrinseci care să afecteze Constituția. Nu cred că există argumente temeinice ca una din aceste sesizări să treacă. Eu sunt convins că ele vor fi respinse”, sublinia Gabriel Andronache, președinte al Comisiei pentru legile Justiției, după sesizarea CCR.
Totodată, a fost declarată neîntemeiată și sesizarea făcută de Avocatului Poporului, în ceea ce privește modificările la Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor.
În acest context, cele trei legi ale Justiției ar urma să ajungă pe masa lui Klaus Iohannis, care le poate promulga sau poate să le trimită înapoi în Parlament.