Creşterea cererii de produse de lux a adus după sine şi o majorare a preţurilor single malt-urilor scoţiene, care au devenit o oportunitate de investiţii profitabile, spun specialiştii.
„În ultimii 10-15 ani, cererea pentru whisky a crescut continuu. Eu cred că riscul investiţiei în whisky este scăzut, pentru că pot să simt cererea globală: în ultimele şase luni preţurile au luat-o razna”, spune Sukhinder Singh, directorul The Whisky Exchange, o casă de licitaţii specializată în vânzările de whisky. USA este cel mai mare importator de whisky scoţian, 400 mil. dolari pe an, însă creşteri puternice se înregistrează în Asia, Singapore devenind al treilea mare importator cu o creştere a cererii de 64% în ultimul an.
Jonny McCormick, specialist în whisky, explică ce se întâmplă pe această piaţă pentru CNBC: „Doar în ultimii doi an am asistat la noi licitaţii deschise de Bonhams în New York şi Hong Kong, acestea fiind foarte populare. Am văzut vânzări de aproape 100% atât la stocuri cât şi la valoare”. Evident, nu vorbim despre băuturile pe care le găsiţi pe rafturile supermarketurilor, ci despre băuturi de colecţie, rare, cu preţuri de mii de dolari sticla. Un exemplu este distileria Macallan din Scoţia, unul dintre cele mai faimoase branduri în rândul colecţionarilor. De exemplu, un Macallan vechi de 64 de ani, foarte rar, a fost vândut recent la o licitaţie cu 460.000 de dolari. Ajută şi faptul că acum e mult mai uşor să achiziţionezi whisky de colecţie. „Este mai uşor ca înainte. Odată cu majorarea cererii au apărut multe magazine specializate în băuturi fine”, spune David Cox, director la Macallan.
Una dintre caracteristicile după care se dau în vânt investitorii este raritatea. „Disponibilitatea este importantă, aşa că distileriile închise sunt la mare căutare”, explică McCormick. Este valabil şi pentru Singh care este pasionat de produsele unor branduri apuse. „O distilerie pierdută este una care s-a închis cu ceva vreme în urmă şi nu mai sunt şanse să fie vreodată redeschisă. Să zicem, Brora, care s-a închis în 1984. Iar preţul unei sticle de whisky Brora creşte masiv de la un an la altul”, spune Singh. Este şi motivul pentru care tot mai mulţi investitori preferă whisky-ul scoţian ca investiţie alternativă, luând locul colecţionarilor clasici.