Alianța pentru Unirea Românilor spune că se opune "categoric" creșterii taxelor pe proprietate și cer Guvernului să renunțe la această inițiativă deoarece nu este o soluție de redresare economică.
Alianța pentru Unirea Românilor a transmis că se opune „categoric” creșterii taxelor pe proprietate și cer Guvernului să renunțe la această inițiativă deoarece, din punctul lor de vedere, nu reprezintă o soluție de redresare economică.
AUR nu susține majorarea taxelor pe proprietate
„Creşterea taxelor pe proprietăţile realizate de români nu e o soluţie de redresare economică. AUR este categoric împotriva creşterii taxelor pe casele şi apartamentele românilor, susţinută de actualii guvernanţi. AUR este împotriva creşterii taxelor pe proprietate şi solicită Guvernului şi partidelor din Coaliţia pentru Sărăcirea Românilor să renunţe la această iniţiativă”, a transmis AUR printr-un comunicat de presă.
Din punctul lor de vedere, creșterea taxelor pe proprietate este o modalitate de stocare a valorii, a unei munci desfășurate deja în trecut și apoi impozitate.
„Principial vorbind, reimpozitarea unor active la care statul nu a avut vreo contribuţie este o decizie discutabilă. În orice caz, ‘subminarea prosperităţii românilor’ ar trebui să existe ca infracţiune în Codul penal şi să fie aspru pedepsită”, a adăugat AUR.
Impozitele pe locuință ar putea crește cu 50% de anul viitor
Începând cu 2023, impozitele pe locuință ar putea crește cu 50%. Guvernanții au vorbit despre amânarea noului sistem de impozitare a caselor, care a fost introdus în această vară, urmând să se aplice de anul viitor. Sistemul de impozitare actual, care ia în calcul costul materialelor de construcție și locația imobilului, urma să fie înlocuit cu un sistem ce realiza impozitarea în funcție de grila notraială. Motivul pentru care sistemul avizat în această vară nu va putea fi implementat în timp util este lipsa unei baze de date și a unui sistem de calcul în primării.
Nicolae Ciucă a spus că implementarea acestor măsuri se va amâna pentru anul viitor.
„Este un amendament care a fost discutat şi la nivelul coaliţiei, a fost discutat şi cu reprezentanţii autorităţilor locale, atât cu Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, cu Asociaţia Municipiilor, a oraşelor, a comunelor, fiecare dintre dumnealor venind şi ridicând problema că vechea formulă din Codul Fiscal prevedea o serie întreagă de demersuri tehnice, anume acea ridicare a nivelului de impozit în funcţie de valoarea cuprinsă în grilele notariale, ceea ce, la nivelul autorităţilor locale, tehnic era imposibil de realizat până la finale anului.
De aceea s-a solicitat şi s-a obţinut acordul politic ca această decizie să fie amânată, în schimb se introduce amendamentul astfel încât acestea să fie crescute cu 50% faţă de valoarea iniţială, din ceea ce există acum. E o decizie care a fost luată în coaliţie”, a declarat prim-ministrul.