Într-un comunicat de presă transmis miercuri, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită Ministerului de Interne, Serviciului de Protecție și Pază și Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 să facă publice filmările cu cetățeanul irlandez care a escaladat gardul Parlamentului și a pătruns prin efracție în clădirea Legislativului.

AUR amintește modul în care evenimentele s-au petrecut. Bărbatul a reușit să intre în curte, să escaladeze un zid și totodată să spargă un geam, ajungând ulterior în clădire și evtând toate inelele de pază.

Totodată, în comunicat se mai menționează și faptul că bărbatul a reușit pe întuneric să ajungă aproape de sala de arme și de abia acolo a fost prins de SPP, care ulterior a chemat poliția.

„În noaptea de 26 spre 27 decembrie, cetățeanul Coomins Richard Thomas, în vârstă de 27 ani, a intrat în curtea Parlamentului României în jurul orei 04:00, a escaladat un zid de aproximativ 2 metri, a străbătut o curte de peste 100 de metri, a spart un geam al clădirii și a pătruns în clădire, evitând toate inelele de pază ale obiectivului.

În continuare, a urcat scările până la etajul trei, a străbătut pe întuneric holurile Casei Poporului și ar fi ajuns lângă sala de arme a Serviciului de Protecție și Pază, unde a fost prins de ofițeri ai SPP care au alertat Poliția”, precizează AUR.

Reprezentanții partidului mai precizează că în momentul de față cetățeanul irlandez este în libertate, iar judecătorii nu l-au considerat un pericol social.

Bărbatul a fost surprins pe camerele de supraveghere

Totodată, AUR mai amintește și faptul că nu au fost oferite public detalii despre stadiul cercetătorilor. În comunicat se menționează faptul că bărbatul a fost surprins de o cameră exterioară de monitorizare video și putea fi oprit la timp, însă nu a fost observat.

„Deși cercetat pentru distrugere și violarea sediului profesional, cetățeanul irlandez a fost pus în libertate după doar 24 de ore petrecute în arestul Secției 17 Poliție din București, judecătorii considerând că acesta nu prezintă un pericol social. Ulterior, autoritățile nu au mai oferit opiniei publice niciun detaliu privind stadiul cercetărilor. Astfel, circumstanțele în care a avut loc evenimentul au rămas neclare până astăzi, iar explicațiile lui Coomins Richard Thomas nu au fost în niciun fel demonstrate.

Infractorul a fost surprins de o cameră exterioară de monitorizare video și putea fi oprit la timp, însă dispeceratul care monitorizează clădirea nu l-a observat. Considerăm că imaginile surprinse de camerele de supraveghere sunt esențiale atât pentru a stabili traseul exact al intrusului, cât și pentru lămurirea opiniei publice.

În consecință, cerem tuturor autorităților competente să publice filmările surprinse de camerele de supraveghere, pentru a putea edifica următoarea întrebare legitimă: Parlamentul României, emblemă a statului român, poate fi spart de orice trecător aflat în stare de ebrietate?”, se mai arată în comunicat.